Sözlü Açıklaması 'İnovasyon İçin Bütün Kurumlarımızla İşbirliğine Hazırız'

Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü, Türkiye İhracatçılar Meclisi’nce organize edilen, Adana Sanayi Odası ve Akdeniz İhracatçılar Birliği eliyle Adana’nın ev sahipliğinde gerçekleştirilen ve ekonominin devlerinin buluştuğu Türkiye İnovasyon Haftası Adana etkinliğinin açılışında, etkinlikte ortaya çıkacak her türlü işbirliği olanağı ve gereksinimi için birlikteliğe, desteğe hazır olduklarını söyledi.

Sözlü Açıklaması 'İnovasyon İçin Bütün Kurumlarımızla İşbirliğine Hazırız'
Sözlü, Sheraton’da düzenlenen etkinliğin açılışında, Türkiye İnovasyon Haftası’na ev sahipliği yapmanın bahtiyarlığını yaşadıklarını ifade ederek, “İhracat örgütlenmelerinin bu toplantıyı geleneksel hale getirmesi çok önemli.

Türkiye ekonomisini büyütmek, milli ekonomiye katkı koymak noktasında gayret içinde olmaları taktire şayandır. Ülke için hedeflediğimiz zenginliğe ulaşmak adına üretim ve ihracat yapmamız lazım. Bunun için rekabet edebilir halde olmamız şart. Ve ürettiğimiz bir birim ürün düne göre daha değerli olmalı” dedi.

KURUM VE KURULUŞLAR İNOVASYON İÇİN PAYLAŞIM İÇİNDE OLMALI

Yeni dönemde yenilenebilir enerjinin yaygın kullanımını, binaların kendi enerjilerini üretebilmelerini, hidrojen enerjisinin kullanımının yaygınlaşmasını ve enerji depolama tekniklerinin gelişimini, ayrıca bunların da internet altyapısıyla koordinasyonunu güçlendirmeyi hedeflemek gerektiğini belirten Sözlü, “Taşıma sistemlerinin elektrikli hale gelmesi, bunun geliştirilmesi, bu unsurların karşılıklı etkileşimini de temin etmek inovasyon hedefini muhakkak ki güçlendirecektir. İnovasyon sayesinde karlılığı artırmayı ve rekabet gücünü sürdürülebilir kılmayı hedefleyen işletmelerin faaliyet gösterdikleri ortamın özellikleri ve bu işletmelere sağlanan imkanların niteliği, inovasyon performansını doğrudan etkileyecektir. Hiç bir işletme inovasyonu izole bir ortamda gerçekleştiremez. Birbirleriyle işbirliği halinde başlatılması ve yürütülmesi, Ar-Ge ve pazara giriş maliyetlerini düşürmek, risklerin azaltılmasını temin etmek gibi çok çeşitli avantajları da beraberinde getirecektir. İşletmelerin faaliyet gösterdikleri bölgelerde inovasyonda işbirliği yapma potansiyeline sahip olan kuruluşların ve inovasyon sürecini destekleyen iklim ve hizmetlerin varlığı da çok önemlidir. Bu da bölgesel inovasyon sistemi olarak adlandırılan ve bir bölgedeki işletmeler, üniversiteler, eğitim kurumları, kamu kuruluşları, finansman kuruluşları, aracı kuruluşlar, sivil toplum, inovasyon ve teknoloji altyapısını destekleyen kuruluşlar, teknoparklar gibi çok çeşitli aktörler arasındaki etkileşimiyle ilgili bir ortam olarak tanımlanan yapının varlığını oluşturmak ve bunun etkin şekilde işlemesini sağlamak gerekmektedir” diye konuştu.

"MADDİ DESTEĞE HAZIRIZ"

Bölgedeki inovasyonu harekete geçirmek bazı hedefler konulması gerektiğini kaydeden Başkan Sözlü, şöyle devam etti: “Odaklanılan sektördeki tüm bölgesel paydaşlar, büyük firmalar, KOBİ’ler, üniversitelerin araştırma merkezleri, kamu kurumları, sivil toplum kuruluşları, sektörün inovasyon performansını artırmak için işbirliği yapma konusunda cesaretlendirilmeli ve desteklenmeli.Tarım, gıda, lojistik, tekstil, hatta biraz Adana özelinde sağlık sektörü Doğu Akdeniz için etkin inovasyon ve rekabetçi birleşmenin merkezini oluşturabilecek sektörlerdir. Adana özelinde bu kümelenmenin sağlanması, firmaların rekabete açık hale getirilmesi ve Ar-Ge faaliyetleriyle katmadeğeri yüksek ürünlerin üretimi ile ihracatını sağlayacak ortamın oluşturulmasıyla mümkündür. Bu ortamın oluşması, bu sinerjinin içinde inovasyonun ürüne dönüştüğü, ürünün rekabetçi ortamda ihracat girdisi olarak döviz kazandırdığı bir ortamın sağlanması anlamına gelecektir. Adana Büyükşehir Belediyesi olarak gerekli altyapı ve imkanların oluşmasında yenilikli ve rekabetçi ortamların teşvik edilmesi noktasında bir tereddüt içinde değiliz. Bu toplantının etkinlikleriyle oluşacak her türlü işbirliğine hazır olduğumuzu burada ifade etmek istiyorum. Özellikle üniversitemizde bölgesel kalkınma, tarımsal kalkınma, sanayi sektörüne yapılacak katkıları doğrudan ekonomik olarak yapılacak Ar-Ge çalışmalarını yürütecek olan kişi ve kuruluşları maddi olarak da destekleme noktasında burada sizlerin huzurunda samimiyetimizi ifade etmek istiyorum. Her türlü sorununuzu kendi sorunumuz olarak gördüğümüzü ifade ediyorum. 3. Sanayi Atılımı’nin ihtiyacı olan yenilikçi fikir üretimini de ifade eden bu etkinliğin bölgemiz halkına, sanayisine katkı koymasını temenni ediyorum. Böyle bir etkinliğin Adana’da gerçekleştirilmesinde katkısı olanlara çok teşekkür ediyorum. Katılımlarıyla bizi onurlandıran ve güç veren konuklarımıza çok teşekkür ediyorum.”

HİZMETLERİMİZ SU GİBİ AKTIĞINDA AKILLI KENT OLURUZ

Türkiye İnovasyon Haftası’nın öğleden sonra gerçekleştirilen etkinliklerine de katılan Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü, şunları söyledi:

"İfade olarak, kavram olarak ‘akıllı kentler’ sözü çok iddialı ama kolay ve sevilen bir tarafı olduğu için belediyecilik hizmetleri açısından kolaylaştırılan hizmetler varsa, hemen dile getirilebiliyor. Tabii ki şehirlerimiz bir çok büyük problemi yaşarken, büyük sıkıntıları idrak ederken, sabahları ve akşamları yoğun trafik yükü oluşurken, bazı hizmetlerimizin akıllı sistemler tarafından temin ediliyor olması, geçmiş dönemlere oranla bazı hizmetlere ulaşmanın kolaylaşması, ‘akıllı şehir’ kavramıyla ilgili yeni hedefler koyma isteğimizi ve zorunluluğunu da beraberinde getiriyor. Mevcut zaman diliminde, idare ettiğimiz kentlerle ilgili ‘akıllı şehir’ tanımlaması çok iddialı düşer. Ne zamanki bütün hizmetlerimizi iyi programlar, su gibi akmasını sağlarız, o zaman ‘akıllı şehir’ kavramını kullanabiliriz. Yeni kurulan şehirlerde ‘akıllı şehir’ hedefini ortaya koyacağız. Ya da yeniden düzenlenen, kentsel dönüşümle yenilenen şehirlerde bu hedeflere ulaşabiliriz. Kentsel dönüşümü, şehri akıllandırmakta, şehrin niteliğini artırmakta, kaçan fırsatları yeniden yerinde değerlendirmekte bir fırsat olarak görmeliyiz. Şehirlerimizi akıllandırmanın mücadelesi içindeyiz. Türkiye ortalamasında, ‘akıllı şehir’ kavramını, mevcut durum adına kullanmak için henüz erken olduğunu düşünüyorum. Ama hizmetlerimizin niteliğini dijital dünyanın desteğiyle artırmak, kalitelendirmek muhakkak ki bir nitelik artışını, hizmette verimliliği de ortaya koyacaktır.”
Kaynak: İHA