Cezayir, Madrid Protokolüne Dahil Oldu

Dünya Fikri Mülkiyet Teşkilatı’nın (WIPO) geçtiğimiz günlerde yaptığı duyuruya göre Cezayir, Madrid Protokolü’ne dahil oldu.

Cezayir, Madrid Protokolüne Dahil Oldu
Türkiye’nin 1999 tarihinde ’Madrid Protokolü’ne girmesi, yurt dışı marka tescilinde devrim yaptı. 2014 yılı sonunda üye ülke sayısı 93 iken 2015 yılında  OAPI ve Zimbabve ülkelerinin katılımının ardından Cezayir‘in de sisteme katılımıyla bu sayı 96 oldu.

“TEK BİR BAŞVURUYLA DÜNYAYA AÇILMA FIRSATI”

Adres Patent Genel Müdür Yardımcısı Cumhur Abdullah Akbulut konuyla ilgili, “Kısa bir süre öncesine kadar ihracat yapan firmalarımız, yabancı ülkelerde markalarını tescil ettirmek için ülke başına ortalama 2 bin ile 3 bin dolar arasında değişen ücretler ödemekteydi. Bu durumda birçok ülkeye ihracat yapan bir firmaya yurt dışı marka tescili yüz binlerce dolara mal olmaktaydı. Günümüzde Madrid Sistemi ile üye ülkelere ihracat yapan firmalar, markalarını en uygun maliyetle tescil ettirme olanağına kavuştular. Ayrıca; Ekonomi Bakanlığı ve KOSGEB’in tescil konusunda vermiş olduğu ’Hibe’ desteklerle bu maliyetlerinde yüzde 50’sinin devlet tarafından karşılandığını göz önünde bulundurduğumuzda marka sahiplerine çok ciddi avantajlar sağlamaktadır” ifadelerini kullandı.

Türkiye’nin ihracat yaptığı ülkeler sıralamasında Almanya, Irak, İngiltere, İtalya ve Fransa’dan sonra ilk sıralarda yer alan Cezayir’de yurtdışı başvurularında tercih edilen ülkeler arasında yer aldığını belirten Akbulut, “Türkiye’nin de içinde bulunduğu ve geçtiğimiz günlerde Cezayir’in katılımıyla 96 üye sayısına ulaşan Madrid Protokolü, firmalarımızın uluslararası marka başvurularının yapmasında kolaylık sağlamaktadır. Sonuç olarak ihracatçı firmalarımız 31 Ekim 2015 tarihinden itibaren Madrid Sistemine üye olan Cezayir’e, protokol çerçevesinde artık kolaylıkla başvuru yapabileceklerdir.“ diye konuştu” dedi.

Madrid Sistemi dünyada en etkin ve yaygın biçimde kullanılan uluslararası tescil sistemi konumundadır. Dünya ticaret hacminin yüzde 80’den fazlasına sahip olan üye ülkelere her gecen yıl yenisi eklenmektedir. Tek bir başvuru ile birden fazla ülkede tescil alınabilmeye olanak sağlayan sistem ile AB ve OAPI ( Afrika Fikri Haklar Organizasyonu) gibi topluluklarını da kapsamaktadır. Böylece tek bir başvuruyla çok daha kolay bir şekilde ve zahmetsizce birçok ülkede tescil alınabilmektedir.
Kaynak: İHA