Başbakan Yardımcısı Yılmaz Açıklaması

Başbakan Yardımcısı Cevdet Yılmaz, 1 Kasım seçim sonuçlarına ilişkin, "Normalde muhalefet partileri güçlenir, iktidar yıpranır ama biz çok şükür 13 yıllık bir iktidar döneminden sonra her 2 kişiden birinin oyunu alarak devam ediyoruz. Bu bizi bir rehavete sevk etmemeli. Her an diken üstünde olmamız, o sorumluluk bilincinde olmamız lazım" dedi.

Yılmaz, TVnet televizyon kanalında gündeme ilişkin soruları yanıtladı.

Seçimlerdeki AK Parti'nin başarısına ilişkin bir soru üzerine, 7 Haziran seçimlerinden sonra Türkiye'nin, istikrarsızlığın ne demek olduğunu hissettiğini ifade eden Yılmaz, "huzur" ve "istikrar" kavramlarının bu seçimlerde etkili olduğunu kaydetti.

Yılmaz, 1 Kasım seçimlerinde AK Parti açısından anketlere bakıldığında beklentilerin üstünde bir netice olduğunu belirterek, 13 yıl gibi bir iktidar süresinin ardından bu ölçüde bir desteğin verilmesinin çok istisnai bir durum olduğunu dile getirdi. Yılmaz, "Normalde muhalefet partileri güçlenir, iktidar yıpranır ama biz çok şükür 13 yıllık bir iktidar döneminden sonra her 2 kişiden birinin oyunu alarak devam ediyoruz. Bu bizi bir rehavete sevk etmemeli. Her an diken üstünde olmamız, o sorumluluk bilincinde olmamız lazım" diye konuştu.

7 Haziran seçimlerinin de AK Parti'nin kendi iç muhasebesini yapabilmesi için hayırlı olduğunu belirten Yılmaz, sonuçların muhasebesini yaptıklarını, vatandaşların isteklerini iyi analiz ettiklerini ve 1 Kasım'da da bunun sonucunu aldıklarını anlattı.

Yılmaz, 1 Kasım'daki oy artışının ve beklentilerinin de çok iyi analiz edilmesi ve ona göre çalışılması gerektiğinin altını çizerek, önümüzdeki süreçte vaatleri gerçekleştirmek için 3 aylık, 6 aylık, 1 yıllık eylem planlarının olacağını söyledi.

Seçimde vatandaşlara ne söz verdilerse bunu hükümet planlarına dönüştüreceklerini belirten Yılmaz, vaatlerin belli bir takvim içerisinde gerçekleşeceğini bildirdi.

Artık hiçbir parti için garanti bir seçmen kitlesi olmadığını altını çizen Yılmaz, "Takım tutar gibi partilere oy veren seçmen yok artık karşımızda" dedi.

Yılmaz, bu sonuçları muhalefetin önlerine koyup değerlendirmesi gerektiğini vurgulayarak, vatandaşın her zaman haklı olduğunu, kendisini sorgulaması gerekenin partiler olduğunu dile getirdi.

-"Taşeron işçilerle ilgili ikincil düzenlemeler için çalışmalar yapıyoruz"

Bir soru üzerine, taşeron işçilerle ilgili ikincil düzenlemeler için çalışmalar yaptıklarını belirten Yılmaz, "Konuyla ilgili bakanlıklar, sendikalar ve tüm taraflarla birlikte çalışma yürütüyor. Bu işçilerimizden asli işlerde çalışanların bir listesini oluşturacak, bir sınıflandırma yapacaklar ve bu kardeşlerimiz kamuda istihdam edilmiş olacak. Olmayanlarla ilgili de iyileştirici adımlar devam edecek. En kısa sürede inşallah Maliye Bakanlığımız bu çalışmayı bitirdiğinde hepimiz bu net tabloyu görmüş olacağız" şeklinde konuştu.

Yılmaz, 1 Kasım seçimlerinin ekonomiye etkilerinin de sorulması üzerine, belirsizliğin ekonominin düşmanı olduğunu, istikrarın güvenin olduğu bir ortamda yatırımların da arttığını, önümüzdeki dönem siyasi istikrarla birlikte yatırımların, üretimin ve büyümenin artacağı bir dönem olacağını kaydetti.

HDP'nin özellikle Güneydoğu'da oylarının düştüğünü, ciddi anlamda oy kaybına uğradığını belirten Yılmaz, 7 Haziran'dan sonra HDP'nin terör ve şiddet karşısında ciddi bir tavır koyamadığını belirtti.

Yılmaz, teröre ilkesel bir şeklide herkesin ortak bir tavır sergilemesi gerektiğini dile getirerek, bir yandan kamu düzenini sağlama konusunda en ufak bir taviz vermeyeceklerini, diğer yandan da demokratik kazanımları güçlendirmeye devam edeceklerini söyledi.

Kaynak: AA