SETA Genel Koordinatörü Duran Açıklaması

WASHINGTON – Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı (SETA) Genel Koordinatörü Prof. Dr. Burhanettin Duran, AK Parti’nin beş ayın ardından yapılan seçimde yakaladığı başarının Türk siyasetini takip edenlerin uzun süre konuşacağı bir konu olduğunu belirterek, “Türkiye’de beş aylık kısa bir sürede böyle bir tablonun ortaya çıkması olağanüstüdür. AK Parti’nin hatalarından dersler çıkararak bir önceki seçimlerde kaybettiği 8-9 puanı geri alması normalin ötesinde bir başarıdır” dedi.

Duran, SETA Washington Ofisi’nin (SETA DC) Türkiye’deki genel seçim sonuçlarıyla ilgili düzenlediği panelde yaptığı konuşmada, 1 Kasım Milletvekili Genel Seçimi sonuçlarını AK Parti’nin kaybettiği oyları geri kazanması açısından sürpriz olarak tanımladı. Böyle bir seçim sonucunu kendisinin de beklemediğini belirten Duran, seçimlerin Türkiye’de yeni bir dönemin başlangıcı olacağına işaret etti. Duran, iktidar yorgunluğunu silkinerek üzerinden kısa sürede atan AK Parti’nin siyasi arenada benzerine rastlanmayan bir başarı gösterdiğini ifade ederek, şöyle devam etti:

“AK Parti’nin yüzde 44-45 alacağını tahmin ediyordum ama neredeyse yüzde 50’ye ulaşan oyları toplayacaklarını birçoğumuz kestiremiyorduk. Türkiye’de beş aylık kısa bir sürede böyle bir tablonun ortaya çıkması olağanüstüdür. AK Parti’nin hatalarından dersler çıkararak bir önceki seçimlerde kaybettiği 8-9 puanı geri alması normalin ötesinde bir başarıdır. Bu başarı, beş aylık sürede ne olup bittiği Türk siyasetini araştıran öğrencilerin ve uzmanların üzerinde defalarca konuşacakları bir konu olacaktır. 7 Haziran’daki seçimlerde halkın, ülkeyi idare eden partiyi 9 puan civarında düşürmesinin ardından beş ay sonra yapılan bir seçimde yeniden bu partiye yönelmeleri sadece Türk siyaseti açısından değil aynı zamanda demokrasiler için de olağanüstüdür. Böyle bir şeyi beş aylık bir sürede yapamazsınız”.

- "AK Parti iktidarın güvencesi olduğunu kanıtladı"

Duran, Türkiye’de 2013’ten itibaren Gezi Parkı olaylarıyla başlayan, 17 Aralık soruşturması ve Kobani’de olanların protesto edilmesiyle devam eden siyasi çalkantılar yaşandığını dile getirerek, böyle geçirilen sıkıntılı birkaç yılın ardından AK Parti’nin bu oylara ulaşmasının da başka bir anlam içerdiğini kaydetti.

Muhalefet partilerinin, 7 Haziran seçiminde AK Parti’yi tek başına iktidardan uzaklaştırmayı başardığını, ancak sonraki süreçte ise koalisyon oluşturacak birlikteliği gösteremediğini anlatan Duran, AK Parti’nin bunu seçim öncesinde çok iyi değerlendirdiğini anlattı. “Dolayısıyla AK Parti istikrarın güvencesi olduğunu kanıtladı” diyen Burhanettin Duran, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve AK Parti karşıtlığının da artık çok fazla etkili olmayacağını dile getirdi.

Duran, Kürt kökenli vatandaşların önemli bir bölümünün bu seçimde tercihlerini yeniden AK Parti’den yana yapmalarının da dikkatle değerlendirilmesi gerektiğini, şiddetle arasına mesafe koyamayacağını gösteren HDP’nin 7 Haziran’da aldığı oyların sorumluluğunu taşıyamadığını söyledi.

Önceki seçimde elde ettiği 4 puanını iktidar partisine kaptıran MHP’nin “kilit parti” olmasına rağmen “her şeye hayır diyen tavrı” nedeniyle büyük oy kaybına uğradığını ifade eden Duran, CHP’nin ise izlediği blok siyasetinin partisine hiçbir şey kazandırmadığına işaret etti.

Seçimin ardından Türkiye’nin yeni dönemde konuşacağı birçok konu bulunduğuna işaret eden Duran, bunların arasında şüphesiz "yeni bir anayasa, parlamenter sistemden başkanlık sistemine geçiş, Kürt meselesi ve Suriye krizinden kaynaklanan terörle mücadele" konularının yer alacağını sözlerine ekledi.

Kaynak: AA