Damızlık Teke'ler Dağıtıldı

Tarım Bakanlığı tarafından 2009 yılında başlayan koyun ve keçilerde verimliliğin arttırılması projesi kapsamında 2014 yılında başlayan damızlık koyun ve teke dağıtımı bu yıl da yapıldı. Muğla’nın değişik ilçelerinden gelen ailelere 92 adet damızlık teke dağıtıldı.

Damızlık Teke'ler Dağıtıldı
Vali Amir Çiçek, Vali Yardımcısı Kamil Köten, Menteşe Kaymakamı Zeki Arslan, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Nazif Ekici ve besicilerin hazır bulunduğu törende konuşan İl Müdürü Nazif Ekici, “Her sürüye yeteri kadar damızlık keçi verme imkânı olmadığından temsili ve eğitim amaçlı her sürüye ikişer teke dağıtımı yapılacaktır. Üreticilerden beklentimiz, bu tekelerden elde ettikleri yeni nesillerden kayıtlarını takip ederek damızlık tekelerini oluşturmalarıdır. Koyun ve keçilerde verimliliği arttırma projesi Bakanlığımızca 2009 yılında başlatılmıştır. 2010 yılında ilimizin de içinde bulunduğu 40 ilde bu proje uygulanmaktadır. 2014 yılından itibaren yerli gen kaynakların korunması ve gelecek nesillere aktarılması için bakanlığımızca kıl keçisi tekesi türlerine uygulanmaya başlanmıştır. 2014 yılında Muğla il geneline 124 adet kıl keçisi tekesi dağıtımı yapıldı. Bu yıl dağıtımı yapılacak kıl keçisi oğlakları ise Burdur ilinde bazı kriterler ön planda tutularak, aynı yaştan hayvanlardan üstün özelliklere sahip ve damızlık için gerekli şartları taşıyan oğlaklardan seçilmiştir. İllimizde 3 aylık canlı oğlak ağırlıkları 13 kg iken, alınan hayvanların canlı ağırlıkları 16 kg’dır” dedi.

Muğla Valisi Amir Çiçek ise hayvancılığın en iyisinin azdan en çok üretilebilmesi olduğunu söyledi.

Vali Çiçek, “Hayvancılığın en iyisi hayvancılık yapmayı sevmektir. Yaptığınız işi ne kadar evserseniz, hem ailenize, hem Türkiye’ye çok şeyler kazandırır. Muğla’da 370 bin küçükbaş havyan var. Bu sayı az sayı değil. O keçiden elde edilecek ürün, kazanılacak kazanç, sizin çocuklarınıza, kendinize yaşamınızı ve refahınızı sağlayacak kaynak sağlayacaktır. Siz arazide, merada hayvancılık yapacaksınız, bizim veterinerimiz ve hayvan sağlığı teknisyenimiz de sizin yanınızda olacak” dedi.

Konuşmaların ardından 92 adet damızlık teke protokol tarafından besicilere dağıtımı gerçekleşti.
Kaynak: İHA