'Budapeşte Kahvehanelerinin 300 Yıllık Tarihi' Semineri

Budapeşte'de düzenlenen ''Budapeşte kahvehanelerinin 300 yıllık tarihi'' isimli seminerde Osmanlı İmparatorluğu ile Macaristan'da yaygınlaşan kahve ve kahvehane kültürü ele alındı

Macaristan'ın başkenti Budapeşte'de ''Budapeşte kahvehanelerinin 300 yıllık tarihi'' isimli seminer düzenlendi.

Macar tarihçi yazar Gyula Zeke, Yunus Emre Enstitüsünde gerçekleştirilen seminere katılarak bir konuşma yaptı.

Ülkede kahve ve kahvehane kültürünün Osmanlı ile beraber geldiğini belirten Zeke, kahvehanelerin 2. Dünya Savaşı'na kadar işlevini koruduğuna değinerek, ''Kahvehaneler, Macarların sosyal hayatında önemli bir yere sahipti. Buralarda gazeteciler, yazarlar, sanatçılar bir araya gelir, hem sanatlarını icra eder hem de sosyal sorulara cevap ararlardı'' dedi.

Modern kahvehanelerin yaygın olmadığı dönemlerde buralara genelde erkeklerin gittiğini belirten Zeke, modern çağda kahvehane kültürünün de değiştiğini söyledi.

- 'Türk Kahve Evi Akşamları' beş yaşında

Türk kültürünü beş önce Macarlara tanıtmak amacıyla başlatılan 'Türk Kahve Evi Akşamları' da beşinci yılına girdi. Bu kapsamda seminer programlarına konuşmacı olarak katılan akademisyen ve sanatçılar enstitüde bir araya geldi.

Budapeşte Yunus Emre Enstitüsü Müdürü Yakup Gül, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ''Budapeşte Yunus Emre Enstitüsü çatısı altında her ay düzenlediğimiz 'Türk kahve evi akşamları' isimli programımız Macarlardan büyük ilgi görüyor. Bu akşam programımızın yıldönümü dolayısıyla değerli sanatçı ve akademisyenlerimizi merkezimizde misafir ettik. Türk kültürüne gösterilen ilgi bizleri ziyadesiyle memnun etti" diye konuştu.
Kaynak: AA