Barzani-Dieng Görüşmesi

IKBY Başkanı Barzani, BM Genel Sekreteri'nin Soykırımın Önlenmesi Özel Temsilcisi Dieng ve beraberindeki heyetle bir araya geldi

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Mesut Barzani, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri'nin Soykırımın Önlenmesi Özel Temsilcisi Adama Dieng ve beraberindeki heyetle, Erbil'in Salahaddin kasabasındaki özel konutunda bir araya geldi.

Barzani'nin ofisinden yapılan açıklamada, görüşmede söz konusu tarafların Irak ve IKBY'deki etnik ve dini azınlıkların durumu, uğradıkları saldırılar ile Yezidilerin maruz kaldığı soykırımı ele aldığı belirtildi.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Barzani, "Kürdistan hükümeti olarak, BM'nin soykırım konusunda bölgede rahat çalışabilmesi için tüm kurum ve organları yardım etmeye hazırdır. Çok hassas bir süreçte siz değerli bir kurumun bu bölgede çalışmak istemesi çok önemlidir" dedi.

"Irak'taki tüm etnik ve dini azınlıkların korunup, değerlerinin kaybolma riskinin ortadan kaldırılması gerekiyor" diyen Barzani, "İnsan en büyük sermayedir ve insanın kendi din ve inancını seçmede özgür olması gerekiyor. DAEŞ'in insani olmayan saldırılarından dolayı bir çok azınlık güvenli bir ada olan Kürdistan'a sığındı. Bu vatandaşlara yardım edilmesi insanlık ve vatan görevidir" ifadelerini kullandı.

IKBY'ye bağlı peşmerge güçlerinin DAEŞ'e karşı tüm dünyanın insanlık onuru için büyük fedakarlıklar yaparak mücadele ettiğini vurgulayan Barzani, "Kürdistan'daki halk ve etnik-dini azınlıkların bir arada yaşaması gayet normaldir. Bu bölgede hiç bir mezhepsel sorun söz konusu değildir. İntikam duygusunun, yasaların yerini almaması lazım" şeklinde konuştu.

Öte yandan BM Genel Sekreteri Soykırımın Önlenmesi Özel Temsilcisi Adama Dieng ise Kürt halkının maruz kaldığı sistematik saldırılardan bahsederek, bu halkın ve bölgenin tarihini yakından takip ettiğini aktardı.

Terör örgütü DAEŞ'in Yezidiler'e karşı yaptığı saldırılardan dolayı çok üzgün olduğunu dile getiren Dieng, konuşmasına şu şekilde devam etti:

"Bu konuda sizin (Barzani) başta Irak ve diğer bölgelerde etnik ve dini azınlıkların haklarının korunması için verdiğiniz desteklerden dolayı teşekkür ediyorum. Ekonomik ve güvenlik krizinin çok derin bir boyutu olmasına rağmen, peşmergenin hayatını feda ederek, 1 milyon 500 bin sığınmacıyı kabul etmesi ayrıca teşekkürü hak ediyor."
Kaynak: AA