Fark ET, Sağlıklı Yaşa

Trabzon’da son 7 yılda yaklaşık 3 bin kadın rahim ağzı kanseri taramasından geçerken, 73 kadında erken kanser lezyonları tespit edildi. Kanser lezyonu tespit edilen 73 kadın uygulanan tedavi sayesinde sağlığına kavuştu.

Fark ET, Sağlıklı Yaşa
Trabzon Umut ve Yaşam Derneği Başkanı Dr. Nimet Baki, herkesin korkulu rüyası haline gelen kanser hastalığı ile 9 yıldır dernek olarak ciddi mücadele verdiklerini söyledi.

Meme ve rahim kanserinin erken teşhisi ve tedavisinde farkındalığın oluşturulması için büyük bir gayret sarf ettiklerini ifade eden Dr. Baki, ”Trabzon Umut ve Yaşam Derneği, herkesin korkulu rüyası haline gelen kanser hastalığı ile 9 yıldır ciddi bir mücadeleyi üstlenmiş bir dernek. Hastalara ve hasta yakınlarına büyük destekçi, umut ve hayatla barışık yaşamaları için ciddi bir mücadele içindedir. Trabzon Umut ve Yaşam Derneği başta kadınlarda sıkça görülen meme ve rahim kanserinin erken teşhis ve tedavi için kadınlarda bu yönde farkındalığın oluşturulması ve geliştirilmesi aynı zamanda bilinçlendirilmesi büyük bir gayret içinde. Bu yönüyle dernek oldukça sık bir şekilde topluma ve kadınlarımıza yönelik toplantılar ve söyleşiler düzelmekte” dedi.

Dr. Baki, “Farkındayım, ya sen? Farket Sağlıklı Yaşa !" sloganıyla tüm kadınlara seslendiklerini ifade ederek "Trabzon’da yaklaşık 7 yılda rahim ağzı kanser tarama projesinde yaklaşık 3 bin kadında rahim ağzı kanser taraması yapıldı. Bunlardan 73 kadında erken kanser lezyonları tespit edildi. Bu kadınlarımız uygulanan tedavi ile sağlıklarına kavuştu. Dolayısıyla kanserde erken teşhisin ne kadar önemli olduğunu belirtmek isterim. Ayrıca

Türkiye’de bir ilk olan mobil araç içerisinde meme kanseri tarama projesini umut ve yaşam derneği tarafından gerçekleştirdi ve sadece Trabzon ile sınırlı kalmayıp birçok ile araç gönderilerek yaklaşık 13 bin kadında mamografi çekimleri yapıldı ve erken teşhisle yüzlerce kadın meme kanserinden ameliyat olmadan kurtuldu” diye konuştu.

Erkeklerde de meme kanseri görülebileceğini ifade eden Dr. Baki, “İki, üç ayda bir erkeklerin de meme muayenesi yaptırmaları gerekir. Risk faktörleri olan kişiler BRCA1, BRCA2 genlerini baktırmalıdırlar. Bu genleri pozitif olan kişilerde meme kanser görülme olasılığı çok yükselmektedir. Angelina Jolie de olduğu gibi. Kendisi meme kanseri olmadığı halde annesi ve anneannesi meme kanserinden kaybettiği için BRCA genlerine baktırdı, pozitif çıkınca da meme ve yumurtalıklarını koruma amaçlı aldırdı” şeklinde konuştu.

Kaynak: İHA