BM'nin Peşmergeye Desteği

IKBY Başbakanı Barzani ile bir araya gelen BM Irak Temsilcisi Kubis, terör örgütü DAEŞ'le mücadelesinde Peşmerge güçlerini desteklemeye devam edeceklerini bildirdi

Birleşmiş Milletler (BM) Irak Temsilcisi Jan Kubis, Erbil'de Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başbakanı Neçirvan Barzani ile bir araya geldi.

IKBY hükümetinin resmi sitesinde yayımlanan açıklamaya göre Kubis ile Barzani, Erbil-Bağdat ilişkileri, Ortadoğu'daki gelişmeler ve Kürt bölgesindeki siyasi krizi ele aldı.

Açıklamada konuşmasına yer verilen Kubis, BM olarak Erbil ile Bağdat arasındaki sorunların çözümü için diyalog ve müzakereden yana olduklarını belirterek, "Uygun bir çözüme kavuşmak için görüş alışverişini destekliyoruz. Bulunacak çözüm, tüm Iraklıların faydasına olmalıdır. Kısa bir gelecekte görüşmelerin başlamasını temenni ediyorum" ifadelerini kullandı.

Peşmerge güçlerinin DAEŞ'e karşı yürüttüğü savaşa da değinen Kubis, şunları kaydetti:

"Terör tehlikesinin ortadan kalkması ve DAEŞ'in yok edilmesi için Peşmerge güçlerinin büyük bir rolü vardır. Peşmerge, bu tehdidi uzaklaştırabilmiş ve teröre karşı galip gelmiştir. Peşmergeye daha fazla yardımın ulaştırılması için uluslararası kamuoyundaki çabalarımız sürecek."

Barzani de BM'nin geçmişte ve son süreçte önemli bir rol üstlendiğine vurguda bulunarak, Erbil ile Bağdat arasındaki sorunların çözümü için girişimlerini sürdürmesi gerektiği görüşünü dile getirdi.
Kaynak: AA