Kayseri 2015 Finans Zirvesi

Kayseri'de, bir finansal danışma şirketi tarafından "2015 Finans Zirvesi" düzenlendi.

Bir otelin toplantı salonunda gerçekleştirilen programda, "Ekonomik Göstergeler ve Türkiye", "Parayı Koklamak" ve "Şirketlerde Finansman ve Büyüme" gibi konularda sunumlar gerçekleştirildi.

İstanbul Kemerburgaz Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Emre Alkin, burada yaptığı konuşmada, son 10 yılda ekonomi alanında malın değerini belirleyen unsurun arz değil talep olduğunu ve katma değerin daha önemli konuma geldiğini söyledi.

Şirketlere mal ve hizmet yerine çözüm üretmesi tavsiyesinde bulunan Alkin, 1990'lı yıllarda kredi alan şirketlere "batıyor" gözüyle bakılırken, günümüzde kredi almayı başaran kişilerin "muteber insan" olarak görüldüklerini kaydetti.

Firmaların yola çıkarken dünya genelinde rekabet edebilmesi için hedef, strateji, taktik ve operasyon belirlemesi gerektiğini belirten Alkin, şöyle devam etti:

"Değer yaratmanın paradigması değişti. Artık günümüzde fabrikalar kurup, işçi çalıştırıp mal üreterek para kazanmak zorlaştı. Fikir üretmek, ürettiği şeye katma değer kazandırmak ön plana çıktı. Örneğin dünyanın en büyük ülkesi Facebook oldu. Çin ikinci sıradadır. Örneğin Whatsapp'ın değeri bizim Türk Hava Yolları'nın 12 katıdır. Yani dünya artık başka tarafa gidiyor. Ürettiğiniz bilgi ve teknoloji kadar dünyada söz sahibisinizdir. Dünyada marka oluşturmada Türkiye çok geride. Bizde maalesef az bilgi, çok öz güven var. Bizim en büyük hastalığımız da bu."

Mal üretiminde ön plana çıkan Çin'in ekonomisinin tıkandığını ve önümüzdeki günlerde bir çok alanda çöküş yaşayacaklarını savunan Alkin, Türkiye'de iş adamlarının, sanayicilerin buradan doğacak boşlukta kendilerine hedef sektör belirlediği taktirde önemli fırsatlar elde edebileceğini kaydetti.

Program deneyim paylaşımları ve sunumların ardından sona erdi.

Etkinliğe, Kayseri Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Tahir Nursaçan, Kayseri Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Hiçyılmaz, sanayiciler ve iş adamları katıldığı.

Kaynak: AA