Bafra'da Hasat Öncesi Pestisit Denetim

Samsun’un Bafra ilçesinde ‘Hasat Öncesi Kalıntı Denetimi Programı’ kapsamında numune alım denetimleri sürdürülüyor.

Bafra'da Hasat Öncesi Pestisit Denetim
Bitki koruma ürünlerinin doğru uygulanmasına yönelik olarak, Bafra Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü’nce teknik personeller hasat esnasında ya da hasat öncesinde numuneler alımlarına devam ediyor.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü teknik elemanları, tarladan sofraya güvenilir gıda temini için Bafra Ovası’nda yetiştirilen meyve kışlık sebzelerin denetimlerini aralıksız sürdürüyor. Meyve ve Sebzelerde Hasat Öncesi Pestisit Denetim Talimatı çerçevesinde alınan numuneler analiz için Samsun İl Kontrol Laboratuvarı’na gönderiliyor. Yapılan kontrollerle bitki koruma ürünlerinin kullanımında limit aşımı tespitinde uygulayıcının ve üreticinin denetlenmesi, uygulama kayıtlarının kontrolü ile ürün tüketiciye ulaşmadan hatanın kaynağında tespiti amaçlandığı ifade edilirken, laboratuvar sonuçları alınan üreticiler arasından 2 kişi de olumsuzluk yaşandığı ve bu kişilere yasal işlem yapıldığı belirtildi.

‘Hasat Öncesi Pestisit Denetim Programı’ sayesinde ürünlerin daha piyasaya sürülmeden kalıntılı olup olmadığı tespit edilebileceğini vurgulayan Bafra Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Ahmet Dursun, “Bafra Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü teknik elemanlarınca hasat öncesi alınacak numuneler için üreticilerde öncelikle reçete kullanımı, üretici kayıt defteri kullanımı konularında denetimler yapılıyor. Üretim sezonu boyunca meyve ve sebzelerde hasat öncesi ya da hasat esnasında tarla ve bahçelerden numune alınmaya devam edilecek” dedi.

Üreticilerin zirai mücadele ilaçları için gerekli kurum ve ziraat mühendislerine reçete yazdırarak kullanması gerektiğini belirten Dursun, “Üreticilerimizin bitkisel üretim sezonu süresince kullanacakları pestisitleri (zirai mücadele ilaçları) Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğümüze veya reçete yazma yetkisine sahip serbest çalışan ziraat mühendislerine danışarak reçete ettirerek kullanmalıdırlar. Bitkisel üretim yerinden hasat edilme esnasında numune alınan üreticiye kanunun 39. maddesinin (j) bendine göre idari para cezası uygulanması ve ürünlerin, üreticiler tarafından satış yaptığı yerlerden toplanarak imha edilmesi gerekmektedir. Hasat edilmeden önce numune alınan bitkisel ürünler için hasat geciktirme işlemi uygulanarak, tespit edilen etken maddenin belirlenmiş MRL değerlerinin altına düşmesi sağlanmaktadır. Maximum residue limit (MRL), bitkisel ve hayvansal ürünlerin içinde veya üzerinde yasal olarak bulunmasına izin verilen pestisit kalıntılarının miktarıdır. Maksimum kalıntı miktarları, pestisitin toksikolojik özelliklerinin yanı sıra kullanıldığı ürünün yetiştirme şekli, mücadele metotları, ilaçlama sayıları, hasat edilen ürünü tüketen kitlenin beslenme alışkanlıkları, çevre şartları ve buna bağlı ürünün gelişme süresiyle çok yakından ilgilidir. Bu nedenle MRL her ülkeye göre değişebilir. Toleransların üzerinde bulunan ilaç kalıntıları içeren ürünlerle sürekli beslenilmesi kronik zehirlenmelere neden olacağından bu ürünlerin tüketilmesi tehlikelidir. Hem ihracat ürünleri açısından hem de insanımızın sağlıklı beslenmesi açısından tüm tarımsal ürünlerde kalıntı kontrollerinin yapılması gereklidir. Özellikle taze sebze ve meyve üretiminde bahçeden-tarladan sofraya güvenilir gıda için kayıtlı kontrollü ve izlenebilir tarımın şart olduğunu bilmelidirler” diye konuştu.

Kaynak: İHA