Şehir Şehir Gezerek 'Kanserle Mücadele'yi Anlatıyor

Kanserle mücadele ettiği yılları geride bırakarak sağlığına yeniden kavuştuktan sonra hastalara destek olmak için dernek kuran 39 yaşındaki Dida Kaymaz, uzman ekibiyle 5 yılda 193 bin kişinin kanser hakkında bilgilendirilmesini sağladı.

Kansersiz Yaşam Derneği Başkanı Dida Kaymaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, İtalya'da bulunduğu dönemde 28 yaşındayken 6,5 aylık bebeğini kaybetmesinin ardından zor günler geçirdiğini söyledi.

O dönem rahim kanserine yakalandığını belirten Kaymaz, "Bundan sonraki süreçte hastalığım kalın bağırsak, karaciğer ve beyin bölgesi olmak üzere vücudumun çeşitli bölgelerine yayıldı. Doktorların 'Ancak 6 ay yaşayabilirsin' dedikleri bir hastaydım. Erken teşhis sonrasından tedavi oldum" dedi.

Kaymaz, kanserle mücadele ile geçen senelerinin ardından daha fazla kanserli hastaya ulaşmak ve Türkiye'ye hizmet verebilmek amacıyla bu yıl "mobil eğitim tırı" projesini gerçekleştirdiklerini dile getirdi.

İnsanlara kanserle yaşanabileceğini, bununla mücadele edilebileceğini ve hastalığa karşı korunabileceğini, hayatın devam ettiği gerçeğini anlatabilmek amacıyla tır ile yola çıktıklarını vurgulayan Kaymaz, şunları söyledi:

"En büyük avantajım erken teşhis sonucu tedavi olmamdı. 'Kansere inat yaşasın hayat' dediğimiz ve mottosu 'Eğitim yaşatır' olan bu projede insanlara eğitimin ve erken teşhisin önemini anlatıyoruz. İnsanlara psikolojik olarak dokunmak çok önemli. Kanser hastaları ve ailelerinde çok ciddi depresyonlar, hayal kırıklıkları ve yaşamdan kopmaya kadar giden psikiyatrik problemler olabiliyor. Bu hastalık, uzun bir yolculuk ve kolay bir yol değil. Bu yolculukta yol arkadaşları çok önemli ve doğru seçilmesi gerekiyor. Günümüz koşullarında çok fazla hastanede hastalar doktorlarla da iletişim kuramıyorlar. Sorunu olanlar, hasta ve hasta yakını olanlar burada hem bilinçleniyorlar hem de kendilerine ait olan cevapları arıyorlar."

Kaymaz, gittikleri şehirlerde tırda 4 eğitim ve iki etkinlik yaparak, medikal onkoloji doktorlarınca kanser hakkında vatandaşlara bilgilendirmede bulunulduğunu belirtti.

Bu etkinliklerde hastalara ve yakınlarının sorularına yanıt olacak, yaşam kurtaracak çok değerli bilgiler paylaşıldığını aktaran Kaymaz, şöyle dedi:

"Jinekolojik kanserler ve meme sağlığı konuları da alanında uzman hekimler tarafından doğru bilgi ile katılımcılarımıza aktarılıyor. Etkinliklerimizde, Türkiye'de çok geniş kitlelere ulaşan ünlü bloggerlarımız ile 'güzellik ve sağlıklı beslenme' konusunda keyifli sohbetler yapıp günün kalıcı olmasını sağlamak için de fotoğraf etkinliği gerçekleştiriyoruz. Katılımcılarımızı minik hediyelerle uğurluyoruz. Dernek çalışmaları sayesinde 5 yılda 193 bin kişiye ulaştık."

Kaynak: AA