CHP'li Demir Açıklaması

"Bodrum'da bir doğa, tarih ve hukuk katliamı yaşanmaktadır"

CHP Muğla Milletvekili Nurettin DemirBodrum'da doğa, tarih ve hukuk katliamı yaşandığını iddia etti.

Demir, Mecliste düzenlediği basın toplantısında, "Bodrumlular RES'e karşı. Çünkü Bodrum dünya markası, turizmin merkezi ve çok önemli bir yer. Enerji anlamında buraya yapılacak olan bu santralleri gören turistlerin kaçtıklarını görüyoruz. Turizmimize çok büyük bir darbe vuracağı açık" dedi.

Bodrum halkının, bunlarla ilgili hukuki mücadelelerinin yanı sıra kendi arazilerine, turizmlerine ve çevrelerine sahip çıktıklarını belirten Demir, Türkiye'de yaklaşık 74 bin RES projesi bulunduğunu, bunların 170'inin Muğla'da yer aldığını aktardı.

Bodrum'da sadece Akyarlar'da ve Geriş'te tepe olduğunu anlatan Demir, "Bunların her birine rüzgar enerjisi santralleri kursanız da devede kulak misali hiçbir enerjiye katkısı olmadığı gibi çevreyi talan edecek, o insanları rahatsız edecek, turistleri kaçıracak zoraki bir çalışma var" ifadesini kullandı.

Geriş köylülerinin, Yalıkavaklıların, Muğla halkının ve Bodrumluların RES'leri istemediğini ileri süren Demir, Danıştaydan alınan yürütmeyi durdurma kararına rağmen şirketin birinci derece arkeolojik sit alanının, birinci derece doğal sit ve kentsel sit alanının içinde yer alan proje sahasında inşaata başlamak istediğini bildirdi.

Demir, "Bodrum'da bir doğa, tarih ve hukuk katliamı yaşanmaktadır. Yenilenebilir enerjiye karşı değiliz. Ancak yeterince tedbir almazsanız bu sonuçlar doğar" diye konuştu.

-"Ben cereyansız uyurum ama topraksız uyuyamam"

Geriş köyü sakinlerinden Bayram Ali Kayacan, bu topraklarda 5 çocuk büyüttüğünü belirterek, "Benim haberim yokken, benim tarlaları kamulaştırmışlar. Tarlamın orta yerinden dozer geçmiş, haberimiz yok" dedi.

Köylerindeki iş makinesinin önünde çadır kurduklarını ve çocuklarıyla nöbet tuttuklarını anlatan Kayacan, "Ben cereyansız uyurum ama topraksız uyuyamam. Bunun için köy halkı, hepimiz karşıyız" ifadesini kullandı.

Köy sakinlerinden Leyla Kayacan, "Bu kepçeler, RES geçerse. Nereye giderim? Başka bir gelirim yok" dedi.

TMMOB Şehir Plancıları Odasından Banu Özberk, Bodrum yarımadasının bu tarz enerji projeleri için uygun olmadığını tespit ettiklerini aktararak, RES'lerin Bodrum'un bütün siluetini etkileyeceğini kaydetti.
Kaynak: AA