Sırbistan Başbakanı Vuçiç Açıklaması

"Eğer Slovenya, Hırvatistan ve Macaristan sığınmacıları kabul etmeyecekse, Sırbistan da onları kabul etmeyecek"

Sırbistan Başbakanı Aleksandar Vuçiç, Slovenya, Hırvatistan ve Macaristan gibi ülkeler eğer sığınmacıları kabul etmeyecekse, Sırbistan'ın da bunu yapmayacağını söyledi.

Vuçiç, Sırbistan'da ziyarette bulunan Avrupa Birliği (AB) Konseyi Başkanı Donald Tusk ile başkent Belgrad'da görüştü.

Görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında konuşan Vuçiç, AB Konseyi Başkanı Tusk ile yaptığı görüşmede Avrupa ve dünyanın en önemli sorunlarından biri olan sığınmacı krizini ele aldıklarını ifade etti.

Vuçiç, "Sırbistan kendi üzerine düşeni yapmaya hazır. Bugüne kadar biz hep sorumlu davrandık ve diğer Batı Balkan ülkelerinden daha fazla sorumluluk almaya hazırdık. Eğer Slovenya, Hırvatistan ve Macaristan sığınmacıları kabul etmeyecekse, Sırbistan da onları kabul etmeyecek" diye konuştu.

Sırbistan'ın bu şekilde bu yükün tamamını kendi üzerine alması gerekeceğine dikkat çeken Vuçiç, Sırbistan'ın kendi devlet ve ulusal çıkarlarını koruyacak güce sahip olduğunu ve sınırlarına tel örgü çekmeyeceğini söyledi.

AB Konseyi Başkanı Tusk da Sırbistan'a sığınmacı krizi dolayısıyla bu ziyareti gerçekleştirdiğini anımsatarak, Sırbistan'ın bu krizin bir parçası olduğunu söyledi.

"Sayılar çok büyük, binlerce insan sınırlarınızdan geçiyor, bu ne Sırbistan, ne Avrupa Birliği, ne de sığınmacılar için sürdürebilir bir durumdur. Bu kriz için tek bir cevap yoktur" diyen Tusk, bu konuda kapsamlı bir yaklaşımla çalışılması gerektiğini vurguladı.
Kaynak: AA