Çin'in Haksız Rekabeti Yatırımcıyı Zora Sokuyor

Kocaeli’nde faaliyet gösteren Türkiye’nin ilk paslanmaz çelik üreticisi Posco Assan TST, fabrikanın kapılarını basın mensuplarına açtı. Fabrikanın yöneticileri Çin ve Tayvan’ın haksız rekabeti sebebiyle zorluk yaşadıklarını ifade etti.

Çin'in Haksız Rekabeti Yatırımcıyı Zora Sokuyor
Türkiye’nin ilk ve tek paslanmaz çelik üreticisi olan Posco Assan TST, Kocaeli’nden dünyanın bir çok ülkesine ihracat yapıyor. Öncelikli hedefi iç pazar olmasına rağmen yavaş yavaş dünyaya açılan Posco Assan TST, 500 kişiye de istihdam sağlıyor.

Türkiye’nin 2023 vizyonu dikkate alınarak Asım Kibar Organize Sanayisi’ne kurulan fabrikada, birinci aşamada yılda 300 bin, ikinci aşamada 500 bin ton, üçünü aşamada ise 1 milyon ton üretim yapılması hedefleniyor. POSCO ve Kibar Holding ortaklığı ile kurulan Posco Assan TST Paslanmaz Çelik Soğuk Haddeleme Tesisi’nin hammadesi ise, Posco’nun Güney Kore Tesisleri’nden temin ediliyor.

Paslanmaz çelik ürünler; makine imalatında, beyaz eşyada, kimya sanayinde, boru ve ev eşyalarının imalatında, yüksek dayanımlı egzoz borusu, dekoratif panel, mutfak gereçleri gibi alet ve ekipmanlarının üretimi olmak üzere çok geniş bir yelpazede kullanılıyor.

“TÜRKİYE’DE KİŞİ BAŞINA KULLANIM 4 KİLO KADAR”

Fabrika ve üretim ile ilgili açıklamalarda bulunan Posco Asan TST Genel Müdür Yardımcısı Selda Seçkinler Oba, “Türkiye’deki ilk paslanmaz çelik üreticisiyiz. Türkiye’nin paslanmaz çelik tüketimi yıllık 400 bin ton civarında. Bizim şu anki üretimimiz 300 bin ton. İkinci fazla 500 bin ton ile hepsini karşılayabilir durumdayız. Türkiye’deki tüketim kişi başına 4 kilogram kadar. Gelişmiş ülkelerde tüketim 20-25 kilogram kadar. Bu da ülkemizde daha gidilecek çok yol olduğunu gösteriyor. İhtiyacın ve pazarın büyüyeceğini de gösteriyor” dedi.

“ÇİN VE TAYVAN İÇİN ÖNLEM ALINMALI”

Çin ve Tayvan’da üreticilerin çok büyük indirimler ile Türkiye pazarına girdiklerini ifade eden Seçkinler Oba, “Çin’deki tüketimin daralması sonucunda bu üreticiler ihraç pazarlarına odaklanmış ancak oluşturdukları haksız rekabet sebebiyle Amerika ve Türkiye dışında tüm ülkeler bu ülkelere karşı koruma kanunları çıkarmıştır. Amerika ve Türkiye de de aynı sebepten dolayı anti damping soruşturmaları devam etmektedir. Zira paslanmaz çelik bir metaldir, dünya pazarında bir fiyatı ve maliyeti vardır. Bizim maliyetlerimizin bile altında bir fiyat ile Çin ve Tayvan ürünlerinin Türkiye pazarına girmesi, açıklanabilir ve sürdürülebilir olmadığı gibi adil rekabet koşullarını da ortadan kaldırmaktadır. Bizim tek beklentimiz bu rekabet koşullarının eşitlenmesi ve haksız rekabetin önüne geçilmesidir. Türkiye’nin ilk ve tek paslanmaz çelik soğuk haddeleme tesisi olarak tek beklentimiz ülkemizin bu kadar stratejik bir üründe dışa bağımlılığını azaltmak için, planladığımız cevherden üretim yapabilecek yatırımları hayata geçirebilmek için mutlaka ve mutlaka haksız rekabet koşullarının yasa koyucular tarafından ortadan kaldırılması şarttır” diye konuştu.

Önceliklerinin iç pazar olduğunu söyleyen Selda Seçkinler Oba, “Daha sonra dış pazarlar. Büyüme gerçekleştirip, kapasite arttırdığımız zaman daha büyük bir kısmını ihraç edebiliyor olacağız. Şu anda bile Amerika’dan İtalya’ya, Rusya’ya kadar bir çok ülkeye ihracat yapıyoruz” şeklinde konuştu.

Asgari ücrete yapılması hedeflenen zammı değerlendiren Seçkinler Oba, “Biz 500 kişi ile burada üretim yapıyoruz. Çalışan lehine olan her şey bir yandan bizi sevindiriyor. Biz zaten asgari ücretin üzerinde ücret veriyoruz çalışanlarımıza. Zaten biz kazandıkça bunu çalışanlarımıza yansıtan bir şirketiz. Ancak ne yazık ki şu andaki sorun Çin ve Tayvan tarafından bozulmuş olan pazar sebebiyle para kazanamıyor oluşumuz. Keşke daha çok kazanıp, daha çok paylaşabilsek çalışanlarımızla” dedi.

Kaynak: İHA