Sinsi Hastalık Açıklaması Donuk Omuz

Turgut Özal Üniversitesi Tıp Fakültesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Burcu Yanık, donuk omuz rahatsızlığının sinsi bir hastalık olduğunu ve halk arasında bilinmediğini söyledi.

Sinsi Hastalık Açıklaması Donuk Omuz
Yanık,omuzda uzun süredir geçmeyen ağrı ve tutulmaların donuk omuz hastalığı olabileceğini ifade ederek, "Kireçlenme, kas zorlanması, zedelenmesi, yırtığı gibi tanılar konulursa hasta tam olarak tedavi olmaz" dedi.

Prof. Dr. Burcu Yanık, ’donuk omuz’un Tıpta ‘adezivkapsülit’ olarak da bilindiğini ancak hastalar tarafından bilinmediğini ifade etti.

Yanık, "Çeşitli nedenlere bağlı olarak eklem kapsülü ve çevresindeki yumuşak dokular esnekliğini yitirir, eklemin belli kısımları içe çekilir, sıkışarak büzülür, kapsül kısalırsa ve yapışırsa donuk omuz tablosu oluşur" dedi.

Hastalığın belirtilerine ilişkin bilgi veren Yanık, "Omuzunuzu incitmişsiniz gibi omuz ağrısı hissedilir. Bu ağrı kolunuzu hareket ettirdikçe artar. Hasta kolunu hareket ettirmek istemez. Hasta hareket ettirmedikçe tutukluk artar ve hareketler daha da kısıtlanır. Olay artık kısır döngüye girmiştir; ağrı hareket kısıtlılığını artırır; hareket kısıtlılığı da ağrıyı tetikler" ifadelerini kullandı.

Ağrının özellikle geceleri arttığını ve uyutmayacak kadar şiddetli olabileceğinin altını çizen Yanık hastanın donuk omuzu üzerine yatamayacağını, günlük işlerini yapmakta ve kolunu belli bir dereceden yukarı kaldırmakta zorlanacağını ifade etti.

Prof. Dr. Yanık, "Hasta kolunu yana açamaz, öne kaldıramaz, yüksekteki bir şeyi alamaz. Elbiselerini giymekte zorlanır, saçını tarayamaz, elini sırtına götüremez hale gelir. Genellikle tek omuzda görülmekle beraber her iki omuzda birden de görülebilir" şeklinde konuştu.

Hastalığın Kadınlarda erkeklere göre daha sık ve 40-65 yaş arasında daha sık görüldüğünü belirten Yanık hastalığın sebeplerini ve kimlerde görüldüğünü şöyle sıraladı: "Ağırlık kaldırma, zorlanma, kaza gibi omuza alınan travmalar, kırıklar. Ameliyat sonrası omuzun uzun süre hareketsiz kalması. Şeker hastaları, Kolesterol yüksekliği olanlar, Romatoidartrit gibi iltihaplı romatizmalı hastalığı olanlar, tiroid bezi, boyun fıtığı-kireçlenmesi, kalp-damar, Parkinson ve tüberküloz hastaları."

Hastalığın tanısına ilişkin bilgi veren Yanık, "Hastadaki hareket kısıtlılığının hekim tarafından tespit edilmesi çok önemlidir. Muayenede veya tetkiklerde omuzda kireçlenme, kas zorlanması, zedelenmesi, yırtığı gibi tanılar konulursa ve omuzdaki hareket kısıtlılığı, donukluk hekim tarafından gözden kaçarsa, uygun egzersiz programı da uygulanmayacağı için hasta tam olarak tedavi olamayacaktır" ifadelerini kullandı.

"Donuk omuz genellikle sinsice gelişir ve geç farkına varılır. Bu nedenle de tedavisi zor ve zahmetlidir" diyen Prof. Dr. Yanık donuk omuzun en önemli tedavisinin fizik tedavi ve egzersizler olduğunu belirtti.

Fizik tedavi ve egzersize ne kadar geç başlanırsa, tutulmuş omuzu açmanın o kadar uzun süreceğini ve ağrılı olacağını ifade eden Yanık, "Donuk omuzda en önemli fizik tedavi yöntemi germe egzersizleridir. Egzersizler ağrılıdır. Bu nedenle tedavi aktif çaba ve sabır gerektirmektedir "şeklinde konuştu.

Kaynak: İHA