Avrupa'daki Sğınmacı Krizi

Litvanya Cumhurbaşkanı Dalia Grybauskaite, ülkesinin sığınmacılar konusunda üzerine düşeni yaptığını ancak daha fazla sığınmacı kabul etmek konusunda kaygıları olduğunu belirterek, "Daha fazla sığınmacıyı kabul etmek için henüz çok erken. AB’nin öncelikle dış sınırları ile ilgili sorunu çözmesi gerekiyor" dedi.

Litvanya haber ajansı BNS'nin haberine göre, Litvanya'nın Palanga kentinde bir araya gelen Grybauskaite, Letonya Cumhurbaşkanı Raimonds Vejonis ve Estonya Cumhurbaşkanı Toomas Hendrik Ilves Avrupa'da yaşanan sığınmacı kriziyle ilgili ortak basın toplantısı düzenledi.

Litvanya Cumhurbaşkanı Grybauskaite, daha fazla sığınmacı kabul etmek konusunda kaygıları olduğunu belirterek, "Biz üzerimize düşeni  yapıyoruz ancak daha fazla sığınmacıyı kabul etmek için henüz çok erken. AB’nin öncelikle dış sınırları ile ilgili sorunu çözmesi gerekiyor" diye konuştu.

Letonya Cumhurbaşkanı Vejonis de ülkesinin yeni sığınmacı kabul etmeye hazır olmadığını ifade ederek, "Avrupa dış sınırlarını güçlendirilmeli, insan kaçakçılığıyla mücadele etmeli. AB ev ödevini gereken şekilde yapmazsa, biz ilave sığınmacı konusundaki görüşmelere devam etmeyi düşünmüyoruz" görüşünü dile getirdi.

Avrupa Komisyonu, Litvanya'nın bin 105, Letonya’nın 776, Estonya’nın da 553 sığınmacı kabul etmesini istemişti. Sığınmacıların Suriye, Irak ve Eritre uyruklu olması öngörülmüştü.

Kaynak: AA