'Tek Parti İktidarı Dalgakıran Görevi Görecek'

ERDAL ÇELİKEL - Stratejik Düşünce Enstitüsü (SDE) Ekonomi Programı Koordinatörü Prof. Dr. Muhsin Kar, "Tek parti iktidarının gelecek 3-4 yıllık dönemde küresel ekonomik belirsizliklere karşı dalgakıran görevi göreceğini düşünüyorum" dedi.

AA muhabirine açıklamalarda bulunan ekonomistler, AK Parti'nin tek başına iktidar olmasıyla sonuçlanan 1 Kasım seçimlerinin ardından siyasi belirsizliğin ortadan kalktığını ve bunun ekonomi üzerinde olumlu etkileri olacağı belirtti.

SDE Ekonomi Programı Koordinatörü Prof. Dr. Kar, seçim öncesinde Türkiye ekonomisi açısından küresel finansal kriz, jeopolitik riskler ve siyasal belirsizlik olarak özetlenebilecek 3 sorun alanı olduğunu belirterek, genel seçimlerin ardından çıkan tabloda siyasal belirsizlik sorununun devre dışı kaldığını söyledi.

"Tek parti iktidarının gelecek 3-4 yıllık dönemde küresel ekonomik belirsizliklere karşı dalgakıran görevi göreceğini düşünüyorum" değerlendirmesinde bulunan Kar, yeni dönemde 25 öncelikli dönüşüm programı altında toplanan yapısal reformların kesintiye uğramadan gerçekleştirileceğini kaydetti.

Tek parti iktidarının gerek portföy yatırımları gerekse doğrudan yatırımlar açısından ülke ekonomisine olumlu katkıda bulunacağına dikkati çeken Kar, "Portföy yatırımları daha çok Amerikan Merkez Bankasının (Fed) politikaları ile ilgili ama en azından yurtiçi piyasalardan çıkış trendi yavaşlayacaktır. Doğrudan yatırımlar açısından bakıldığında ise özellikle cari açık sorununun çözümü noktasında yapısal reformların devam etmesi önem taşıyor. Özellikle büyük projelerde yerli katkısının istenmesi, yabancı ortaklıkları Türkiye'ye çekecektir" diye konuştu.

Kar, yeni dönemde ulusal ekonomi politikalarının küresel politikalarla uyumlaştırılmasının, ekonomi yönetiminin önemli konu başlıklarından olacağını sözlerine ekledi.

- "Fırsat iyi değerlendirilmeli"

Sermaye Piyasası Yatırımcıları Derneği (SPYD) Başkanı Arif Ünver, seçim sonuçlarının ardından Türkiye'nin karşısına çıkan fırsatın iyi değerlendirilmesi gerektiğini söyledi. Seçimlerin bir demokrasi bayramı şeklinde geçtiğinin altını çizen Ünver, "Üretim odaklı büyümenin önemli sacayaklarından olan sermaye ile ilgili sorunların kesinlikle halledilmesi gerekiyor" dedi.

Piyasalar açısından bakıldığında dolar/TL tarafında seçim sonuçlarının fiyatlandığını dile getiren Ünver, "Pozitif havanın devam etmesi ve sürdürülebilir olması için ekonomik modelde güncellemeler yapılması gerekiyor. Bu açıdan bakıldığında bankacılık dışındaki alternatif fonlama kanallarının oluşturulması önem taşıyor" ifadesini kullandı. Ünver, üretimin sermaye ayağındaki sorunlar çözüldüğünde Türkiye'nin milli gelirini 3-4 kat artırması için önünde bir engel bulunmadığını kaydetti.

Kaynak: AA