Nefes Darlığı KOAH Habercisi

KAYSERİ - Memorial Kayseri Hastanesi Göğüs Hastalıkları Bölümü hekimi Uzm. Dr. Murat Apaydın, nefes darlığının en önemli Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı (KOAH) belirtisi olduğunu ifade etti.

Apaydın, yaptığı yazılı açıklamada, KOAH'ın yalnızca akciğerleri değil, tüm vücut sistemini olumsuz etkileyen önemli bir sağlık sorunu olduğunu belirtti.

Kısıtlı hava akımı nedeniyle öksürük, balgam ve nefes darlığı gibi şikayetlerle karşı karşıya gelen hastaların yaşam konforunun azaldığını ifade eden Apaydın, sigara içenlerin yüzde 50'sinde KOAH görüldüğünü ve ülke genelinde yaklaşık 9 milyon kişinin ya KOAH hastası ya da bu hastalığın adayı olduğunu ifade etti.

Akciğerlerin kendini yenileyemeyen ve yaşlanan organlar olduğunu belirten Apaydın, şunları kaydetti:

"Akciğer yaşlanmasını hızlandıran en önemli hastalık KOAH’tır. KOAH, akciğerlerdeki hava yollarında daralma ile kendini gösteren, geri dönüşümsüz doku hasar nedeniyle ortaya çıkan, kronik bronşit ve amfizemden oluşan bir hastalıklar grubudur. Vücuttaki bütün organ ve sistemleri etkilemekte, diyabet, kemik erimesi, kalp damar tıkanıklıkları, kaslarda enfeksiyon dışı iltihaplar ve kas zafiyeti gibi sorunlara yol açmaktadır. KOAH hastalarının akciğerlerinde ortaya çıkan doku hasarlarının herhangi bir tedavisi bulunmamaktadır."

KOAH'ın, yalnızca sigaranın değil, aynı zamanda iç ve dış hava kirleticilerinin de rol oynadığı bir hastalık olduğunu ifade eden Apaydın, özellikle iç ortam kirleticilerinin, kırsal alanda insan sağlığını tehdit ettiğini vurguladı.

Biomas adı verilen organik yakıtların, kömür, tezek, odun dumanına maruz kalan ve evlerinde tandır ya da şömine gibi ısınma araçları bulunan kişilerin KOAH tehdidi altında olduklarını belirten Apaydın, KOAH oluşumunda, sigara kullanımının yanı sıra KOAH’a neden olabilecek çevresel faktörler ve zararlı etkenler ile genetik yatkınlığın da önemi olduğunu ifade etti.

Kaynak: AA