Avrupa'nın Rakka'sı Molenbeek

Brüksel'in cihatçı yatağı Molenbeek'in terör sicili kabarık. Paris katliamının ana üssü de burası. Belçika polisi Paris saldırısından dolayı Salah için bu bölgede baskın yapsa da sonuca ulaşamadı.

Avrupa'nın Rakka'sı Molenbeek
Avrupa'nın Rakka'sı Molenbeek
Paris saldırılarına katılan 2 Fransız vatandaşının Belçika'dan gelmesi ve saldırının planlayıcısının Belçikalı Abdelhamid Abaaoud olduğunun tespit edilmesinin ardından gözler Fransa'nın komşusu Belçika'ya ve “cihatçı kenti” olarak nitelendirilen Molenbeek'e çevrildi. Belçika Güvenlik ve İçişleri Bakanı Jan Jambon, Molenbeek'in hükümetin kontrolünde olmadığını söyledi.

Abdelhamid Abaaoud, Molenbeek'te doğdu, büyüdü. Paris'teki saldırılara katıldığı belirlenen 20 yaşındaki Bilal Hadfi de yine Saint-Josse Molenbeek'ten. Saldırganlardan Brahim Abdeslam da yıllarca Molenbeek'te yaşadı.

Avrupa'nın Rakka'sı Molenbeek

Avrupa'nın Rakka'sı Molenbeek'Paris saldırısını Abdelhamid Abaaoud planladı'
RAKKA'DA PLANLADI

Belçika'nın arananlar listesinin ilk sırasında yer alan Abdelhamid Abaaoud, geçen ocak ayında Verviers kentinde, 3 cihatçının öldürüldüğü baskından sağ kurtulmuş ve Suriye'ye kaçmıştı. Fransa'ya göre Abaaoud, Paris saldırılarını Rakka'da planladı. Güvenlik ve istihbarat birimleri, Suriye bağlantılı Molenbeek'li cihatçılar nedeniyle bölgedeki operasyonlara devam ediyor. Belçika kamuoyu da, “cihatçıların başkenti” olarak adlandırılan kentin neden bu duruma geldiğini tartışıyor. En önemli nedenler, işsizlik, yoksulluk ve başarısız göçmen politikaları olarak gösteriliyor.

Brüksel'in en yoksul ve suç oranının en yüksek olduğu kentlerinden biri olan Molenbeek'in yaklaşık 100 bin kişilik bir nüfusu var. Bölgede Müslüman nüfusu ise 40 bin civarında. Daha çok Faslıların olduğu bölgede Afrika ve Ortadoğu ülkelerinden gelen göçmenler yaşıyor. Bölgede 3 bin kadar Türk yaşıyor. Ancak Türk nüfusunun yoğun olduğu bölge Schaerbeek semti.

Avrupa'nın Rakka'sı Molenbeek

Avrupa'nın Rakka'sı MolenbeekHollande: Fransa artık savaşta
MÜSLÜMANLAR ÖTEKİLEŞTİRİLİYOR
Yapılan araştırmalar, Belçika'da Müslüman göçmenlerin her alanda ötekileştirildiğini ve ayrımcı politikalara maruz kaldığını ortaya koyuyor. 2012'de yapılan bir araştırmada, AB ülkeleri dışında doğan Belçika vatandaşları arasındaki işsizliğin, Belçika doğumluların 3 katı olduğu tespit edilmiş. Belçika, Avrupa'da IŞİD'e en yoğun katılımın olduğu ülkeler arasında yer alıyor. Ülkenin Molenbeek gibi, Müslümanların yoğun olarak yaşadığı bölgelerinde cihatçı gruplar çok rahat propaganda yapıp, kendilerine savaşçı buluyor. Belçika'dan cihatçı gruplara katılmak için Suriye'ye giden 474 kişinin önemli bir bölümü Molenbeek kökenli. Bunlardan 130'unun Belçika'ya geri döndüğü belirtiliyor. 77'si ise Suriye'de öldürülmüştü.

Avrupa'nın Rakka'sı Molenbeek

Avrupa'nın Rakka'sı MolenbeekHollande: Saldırılar Suriye'de planladı Belçika'da yönlendirildi
Paris saldırılarının planlayıcısı Abdelhamid Abaaoud, ikisi Tunuslu biri Çeçen asıllı üç Belçika vatandaşına, Brüksel'deki adalet sarayını ‘basma' emrini vermiş ancak telefon dinlemeleri sayesinde bu saldırı önlenmişti. Molenbeek'te yakalanan saldırganların evlerinden silahlarla birlikte polis üniformaları çıkmıştı. Teröristler bir yargıcı kaçırıp sonra da kameralar önünde kafasını kesmeyi planlamıştı.

MÜZEYİ BASANLAR DA MOLENBEEK'TEN
Molenbeek bölgesi daha önce de 2 saldırıyla dünya gündemine oturmuştu. 2001'de Afganistan'da Taliban'a karşı savaşan güçlerin komutanlığını yapan Ahmed Şah Mesud, kendisine gazeteci gibi yaklaşan 2 kişi tarafından öldürülmüştü. Bu ikilinin Molenbeek'ten olduğu ortaya çıkmıştı. 2014'te ise Brüksel'deki Yahudi Müzesi'ni basarak 4 kişiyi öldüren Nemmouche Mehdi isimli terörist Molenbeek'liydi. Yine bu sene içinde polisin terör saldırısı hazırlığı yapıldığı şüphesiyle düzenlediği operasyonda 2 kişi polisle çatışmaya girmiş ve 2 şüpheli öldürülmüştü. Fransa'da Ocak 2015'te koşer markete saldıran ve operasyonla öldürülen Amedy Coulibaly'nin kullandığı silahları Molenbeek'ten aldığı ortaya çıkmıştı. Amsterdam-Paris seferini yapan hızlı trende saldırı hazırlığı yapan terörist de Molenbeekli'ydi. İspanya'nın başkenti Madrid'de, 11 Mart 2004'te 10 bomba patlatılmıştı. Saldırıyı El Kaide'ye bağlı bir örgüt üstlenmişti. Saldırganların 8'i Fas uyrukluydu ve Molenbeek'te yaşamışlardı.

‘ARKA BAHÇE'
Habertük'ün haberine göre Saint-Josse Belediye Başkanı ve Federal Milletvekili Emir Kır yaptığı açıklamada, Molenbeek'in bazı grupların arka bahçesi haline geldiğini söyledi ve şunları dedi: “Belçika'da 19 belediye bulunuyor. En büyük sorunlar yaşayan belediye Molenbeek'tir. Tüm belediye başkanlarını kendinden öncekilerini suçluyor. Bizim belediyemizde Suriye'ye giden olmadı. Biz sosyal danışmanlarımızla bire bir görüşerek gençleri ikna etmeye çalıştık. Fakat bu Molenbeek ile bitecek bir şey değil. Uluslararası bir sorun.”