MÜZE GİBİ BERBER SALONU

Muğla’nın Ula ilçesine bağlı turistik Akyaka Mahallesi'nde 13 yıldır berberlik yapan Ali Tiriç, tarihe olan merakını iş yerine taşıdı. Tiriç, iş yerinde 1940 yılından önce kullanılan tıraş malzemeleri başta olmak üzere, 1970’li yılların paraları ve lambalı radyoları sergiliyor.

MÜZE GİBİ BERBER SALONU
TEKNOLOJİYE YENİK DÜŞEN MALZEMELER
Tarihe meraklı olduğunu söyleyen berber Ali Tiriç, bulduğu tarihi eşyaları satın alarak iş yerinde sergilediğini belirtirken, yaz sezonunda tıraş olmak için gelen yerli ve yabancı turistlerin sergilenen eski eşyaları satın almak için girişimlerde bulunduklarını söyledi. Tiriş, “1940 yılından önce meslek büyüklerimizin kullandığı malzemeler ilgimi çekiyor. Günümüzdeki artık teknolojinin gelişmesi ile bu malzemeler kullanılmıyor. Kullanılmayan tıraş malzemelerini toplamaya başladım. Benim bu merakımı bilen vatandaşlar da ellerinde bulunan eski malzemeleri getiriyor. Eski tıraş malzemelerini iş yerimde sergilememin nedeni bu mesleğin nerelerden nereye geldiğini göstermek. Yaz sezonunda tıraş olmak için gelen özellikle yabancı turistler bu eşyalardan satın almak istiyor. Benim bu eski tıraş malzemelerini satmak gibi bir niyetim yok. Aksine elinde eski tıraş malzemesi olan vatandaşlarımız varsa almak istiyorum” dedi.

1970’Lİ YILLARIN KAĞIT PARALARINI DA SERGİLİYOR
İş yerinde 1970’li yıllarda kullanılan kağıt Türk paralarının da bulunduğunu belirten Tiriç, “Kağıt para koleksiyonunu hobi olarak başladım. Camekan içinde kağıt eski paraları gören vatandaşlar ellerindeki paraları getirmeye başladılar. Paraların üzerinde kimin tarafından verildi ise onun ismi yazılı. Bin lira da var, 10 milyon lira da var. Bunun yanında gelen yabancı müşteriler de ellerindeki paralardan bırakıyor. Bugün kullanılmayan, fakat çok değerli olduğunu bildiğim radyolar da var. Özellikle lambalı radyoyu yüksek paralar vererek almak isteyen müşterilerim oldu. Ben satmak yerine olanları satın almak istiyorum” ifadelerini kullandı.

DİŞ ÇEKİM PENSESİ DE VAR
Berber Ali Tirinç, eskiden berberlerin diş çekimi ve iğne de yaptığını belirterek, “Sergilenen eski tıraş malzemeleri arasında ustura, makas, el makinesi, saç yıkama tası, süngü, Devlet Demir Yolları’nın ambleminin bulunduğu antika kol saati, kutusu ile birlikte enjektör, pirinç koku şişesi ve diş çekim pensesi de var. Berberler geçmişte hem diş çekimi, hem de iğne yapıyormuş. Bu malzemeler de işyerimde sergileniyor. Tarihi değeri olan eşyaları toplamaya ve işyerimde sergilemeye devam edeceğim” dedi.
(BT-İK-HA-Y)