Sakarya Üniversitesi Patentleri İstanbul'da İş Dünyasıyla Buluştu

ÜSİMP (Üniversite Sanayi İşbirliği Merkezleri Platformu) 2015 Patent Fuarı, 17 üniversite ve Teknoloji Transfer Ofisinin katılımıyla Harbiye Askeri Müze ve Kültür Merkezi’nde başladı.

Sakarya Üniversitesi Patentleri İstanbul'da İş Dünyasıyla Buluştu
İki gün boyunca sürecek olan fuar programı kapsamında Teknoloji Transfer Ofisleri mevcut patentlerini sergileme fırsatı bulacak. Sakarya Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi ADAPTTO adına fuarda konuşmacı olarak yer alan Sakarya Teknokent Genel Müdürü Prof. Dr. Tahsin Engin, “Ülkelerin almış oldukları patentler gelişmişlikle ilgili belki tek gösterge değil ama önemli bir göstergedir. Uzun yıllar ülkemizde de akademik camiada patent, akademik bir sonuç olarak yanlış bir şekilde algılandı. Patent aslında ikinci bir fazın başlangıcıdır” dedi.

Patentte ticarileştirmenin önemine vurgu yapan Prof. Dr. Tahsin Engin, "Bugün ABD’de 100 proje fikrinden yalnızca 4-5 tanesi ticari ürüne dönüşmekte, bunların da yarısı ticari anlamda başarı kazanmaktadır. Ülkemizde ise bu oran çok daha düşük. Patent ve ticarileştirme konusunda TÜBİTAK’ın 2012 yılında lansmanını yaptığı Teknoloji Transfer Ofisleri Destekleme Programı’nın çok önemli katkısı oldu” diye konuştu.

Sakarya Üniversitesi olarak 2015 ÜSİMP Patent Fuarı’na 10 patent ile katıldıklarını söyleyen Prof. Dr. Tahsin Engin, “Buraya katıldığımız patentlerden 3 tanesi için ticarileştirme müzakereleri devam ediyor. Sakarya Üniversitesi’nin son 2 yılda yaptığı patent başvurusu, üniversitenin kuruluşundan bu yana yapılan patent başvurularının 10 katından fazla oldu. Bu noktaya gelinmesinde üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Elmas’ın desteği kritik rol oynadı” şeklinde konuştu.

Paten ve yayın konusunda Rektör Prof. Dr. Muzaffer Elmas’ın özellikle son 5 yılda topyekûn bir seferberlik başlattığını dile getiren Prof. Dr. Tahsin Engin, süreç içerisinde Sakarya Teknokent’in ve ADAPTTO’nun sağlam bir altyapıya ve insan kaynağına kavuşturulduğunu ifade etti.

Prof. Dr. Engin, tüm bunların üniversitenin girişimcilik ve yenilikçilik endeksinde üst basamaklara tırmanarak en iyi yüzde 10’luk dilime girmesinde önemli katkıda bulunduğunu da sözlerine ekledi.
Kaynak: İHA