Diyabete Dikkat Çekmek İçin Yürüdüler

İzmit'te diyabetli çocuklar ve aileleri ile sağlık çalışanları, diyabete dikkat çekmek için yürüdü

Kocaeli Üniversitesi (KOÜ) Tıp Fakültesi ve Diyabetli Çocuklar Vakfı, 14 Kasım Dünya Diyabet Günü dolayısıyla diyabetli çocuklar ve ailelerinin katılımıyla farkındalık yürüyüşü düzenledi.

İzmit'teki Merkez Bankası şubesinin önünde toplanan diyabetli çocuklar ve aileleri ile sağlık çalışanlarından oluşan yaklaşık 200 kişilik grup, ellerinde "arkadaşım diyabet" yazılı pankartlar taşıyarak, KOÜ Mimarlık ve Tasarım Fakültesi'ne yürüdü.

Yürüyüşün ardından fakültede gerçekleştirilen toplantıda konuşan Diyabetli Çocuklar Vakfı Başkanı Prof. Dr. Şükrü Hatun, 14 Kasım'ın birçok insan için sıradan bir sonbahar günü olduğunu fakat bu tarihin dünyadaki yüz binlerce diyabetli çocuk için en az kendi doğum günleri kadar önemli olduğunu söyledi.

Kasım ayının 14. gününün 1921 yılında insülini bularak diyabetli hastalara yaşamlarını armağan eden Kanadalı doktor Frederick Banting'in doğduğu gün olduğunu anımsatan Hatun, "Ülkemizde her yıl bin 700 civarında çocuğa Tip 1 diyabet tanısı  konmaktadır. Diyabet erişkinlerde daha sık görüldüğünden, erişkinlerin hastalığı olarak bilinir ve çocuklarda, hele küçük çocuklarda görülmesi pek beklenmez. Bu nedenle bir çocuğa  diyabet tanısı konduğunda başta aileler, yakınları ve komşular olmak üzere hemen herkes şaşırır" diye konuştu.

Hatun, birçok insanın Tip 1 diyabeti dramatik bir durum olarak gördüğüne dikkat çekerek, "Çoğu zaman çocuklara acıyarak bakma ve bazen de onları dışlama eğilimi taşınmaktadır. Oysa diyabetli çocuklar da kendi yaşıtları gibi her  türlü yaşam aktivitesine katılabilir, eğitimlerini, spor yaşamlarını sürdürebilir, evlenebilir, çocuk sahibi olabilir ve yine herkes gibi mesleklerini başarılı bir şekilde yapabilir"  ifadelerini kullandı.

Diyabet hastası hemşire Ebru Ercanlı ise 27 yıldır Tip 1 diyabetle barışık bir hayat sürdüğünü, 3 yaşında bir oğlu olduğunu ve diyabetli kardeşlerine daha çok destek olmak için Diyabetli Çocuklar Vakfını kurduklarını anlattı.

Toplantı sonunda, mavi renkte kıyafetler giyen katılımcılar, 2006 yılından bu yana diyabetin küresel sembolü olan mavi halka oluşturdu.
Kaynak: AA