Peşmerge'nin Sincar Operasyonu

ABD öncülüğündeki koalisyon güçleri operasyona hava saldırılarıyla destek veriyor

ABD öncülüğünde DAEŞ'e karşı mücadele eden uluslararası koalisyon, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Peşmerge gücünün, Musul'un Sincar (Şengal) ilçesini, terör örgütü DAEŞ'ten kurtarmak için başlattığı geniş çaplı operasyona hava saldırılarıyla destek verdiğini bildirdi.

DAEŞ'e karşı devam eden Doğal Kararlılık Operasyonu Birleşik Ortak Görev Gücü'nden yapılan açıklamada, Peşmerge güçlerinin 12 Kasım sabah erken saatlerde "Özgür Sincar Operasyonu"nu başlattığı, operasyonda Sincar'ın teröristlerden temizlenmesinin ve Rakka ile Musul arasındaki tedarik yolunun bazı bölümlerinin ele geçirilmesinin amaçlandığı belirtildi.

Açıklamada, DAEŞ'in silah, savaşçı, yasa dışı petrol ve diğer malları taşımak için kullandığı ve stratejik öneme sahip 47 numaralı yolun ele geçirilmesiyle örgütün tedarik imkanlarının önemli zarar göreceği kaydedildi.

Peşmerge güçlerinin Rakka-Musul arasındaki yolda konumlandığı ve Sincar'ı DAEŞ militanlarından temizlemeye başladığı bilgisine yer verilen açıklamada, "Peşmerge güçleri, bölgenin önemli bölümlerinde hükümet kontrolünün yeniden sağlanması için operasyonlara devam edecek" denildi.

Koalisyon güçlerine ait savaş uçakları son bir ayda Irak'ın kuzeyinde 250 kadar hava saldırı düzenledi. Birleşik Ortak Görev Gücü, bu saldırılarda DAEŞ'in muharebe pozisyonları, komuta ve kontrol tesisleri, silah depoları, patlayıcı üretim tesisleri gibi birçok noktayı hedef alarak yok ettiği bildirdi.

Musul'un merkezinin 120 kilometre batısında bulunan Sincar ilçesi 3 Ağustos 2014'te DAEŞ'in eline geçmiş, bunun üzerine bölgedeki binlerce Yezidi Kürt, evlerini terk ederek Sincar Dağı'na sığınmıştı. Daha sonra Peşmerge'nin açtığı güvenlik koridorundan dağda mahsur kalanlar kurtarılmıştı. Sincar Dağı DAEŞ'ten kurtarılsa da ilçe merkezi halen DAEŞ'in kontrolünde bulunuyor.
Kaynak: AA