AİHM'de Azerbaycan Davası

AİHM, Azeri gazetecinin yaptığı başvuruda Azerbaycan'ın insan hakları ihlali yaptığını bildirdi

PARİS – Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), Azeri gazeteci Sakit Zahidov’un yaptığı başvuru ile ilgili olarak, "Azerbaycan’ın insan hakları ihlalinde bulunduğuna" hükmetti.

AİHM kararı gereği Azerbaycan, gazeteciye mahkeme masrafları da içinde olmak üzere yaklaşık 12 bin avro maddi tazminat ödeyecek.

Azerbaycan’da üzerinde uyuşturucu ile yakalandığı gerekçesiyle üç yıl hapis cezasına çarptırılan gazeteci, 2007 yılında AİHM’e yaptığı başvuruda, "komploya maruz kaldığı ve Azerbaycan’daki duruşmalar sırasında adil bir şekilde yargılanmadığı" görüşünü dile getirmişti.

AİHM, bugünkü kararında gazetecinin adil bir şekilde yargılanmadığını bildirerek, Azerbaycan’ın Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin (AİHS) 6. maddesini ihlal ettiğine hükmetti.

Azadlık gazetesinde çalışan gazetecinin gözaltına alındıktan 20 dakika sonra cebinde uyuşturucu bulunduğu yönündeki iddianın gerçekçi olmadığını değerlendiren AİHM, duruşmalarda gazetecinin savunma hakkını yeterince kullanamadığına hükmetti.

Azeri gazeteci, 2009 yılında serbest bırakılmıştı.

Azeri gazeteci, yaklaşık 10 gram tutarındaki eroinin gözaltına alındıktan sonra polis tarafından cebine koyulduğunu belirterek, bir komploya kurban gittiği şikayetinde bulunmuştu.
Kaynak: AA