TSE'den 'Güvenli İskele' Eğitimi

Türk Standartları Enstitüsü (TSE), TS EN 12810-1 “ön yapımlı bileşenlerden oluşan cephe iskeleleri belgelendirmesi ve statik olarak değerlendirilmesi” eğitimi verdi.

TSE'den 'Güvenli İskele' Eğitimi
TSE Merkez Bina’da gerçekleştirilen iskele eğitim programında açıklamalarda bulunan TSE Genel Sekreteri Teknik Yardımcısı Aykut Kırbaş, “TSE olarak insan sağlığının, vatandaşlarımızın kazalanmasını önlemek için tüm çabalarımızla kamu ve kuruluşlarımızla işbirliği halinde yoğun bir şekilde devam etmekteyiz. TSE, insan sağlığının önemli olduğu noktalarda rekabet halinde değil, özel üniversiteler, belediyeler, kamu kurumları işbirliği ile amacımız çalışanlarımızın iş kazaları sonucunda kazalanmasını önlemek” dedi.

İnşaat sektöründe ölümlü her 3 kazadan 2’sinin yüksekten düşme ile olduğuna dikkat çeken Kırbaş, “Kazalar ya tehlikeli durumdan veya tehlikeli bir hareketten yüzde 98 oranında ortaya çıkmakta. Güvenli iskelelerle güvenli bir ortam yaratıp, çalışanların kazalanmasını önlemek” diye konuştu.

Güvenli iskeleler ile çalışanlar için neler değişeceğini anlatan Kırbaş, “Sadece iskeleler değil, arka planda gözüktüğü gibi ağlarda var. Çalışanlarımız yüksekte çalışırlarken iskelede oluşabilecek tehlikeli bir durumda onların bir kaza eseri oradan düşmelerini engelleyecek tasarım aşamasından başlanmak üzere, mevzuata uygun bir şekilde dünyada uygulanan kriterlere uygun olarak iskelelerimiz monte edilecek” ifadelerini kullandı.

Güvenli iskeleler kurulmadığı takdirde ilgili bakanlıklar tarafından cezai işlem uygulanacağını kaydeden Kırbaş, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Bakanlıkların yayınlamış oldukları mevzuatta bundan sonra ülkemizde kurulacak olan inşaatlarda iskelelerde bu standartlara uygun bir şekilde tasarımı ve montajı yapılmış iskelelerin kurulmasını mevcut hale getirdiler. Güvenli iskeleler kurulmaması dahilinde ilgili mevzuat çerçevesinde bakanlıklar tarafından kontrolü yapılıp, ilgili cezai işlemler bakanlıklar tarafından uygulanacaktır.”

Güvenli iskeleler konusunda eğitim alan çalışanlar ise, bu uygulamaların inşaat sektöründeki ölümleri durduracağını belirttiler.
Kaynak: İHA