Baykal'dan Nobel Ödülü Değerlendirmesi

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Antalya Milletvekili Deniz Baykal, "Nobel ödülü alanlar arasında bir Türk var. Son dönemde bir ruhsal sıkışma içine girmiş olan Türkiye’de hepimizin yüzünü güldüren umutlandıran muhteşem bir olay, büyük bir başarı. Bilim alanında Türkiye’mizden bir bilim adamının böyle bir Nobel ödülü almış olması gerçekten çok önemli" dedi.

Baykal'dan Nobel Ödülü Değerlendirmesi
Eski CHP Genel Başkanı ve Antalya Milletvekili Deniz Baykal, Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO), Antalya Kültür Sanat’ı (AKS) ziyaret ederek, dünyaca ünlü ressam Picasso’nun “Kadın ve Boğa” ile ünlü fotoğraf sanatçısı Ara Güler’in “Işık ve Tarih” sergilerini gezdi. Baykal’a AKS hakkında bilgi veren ATSO Başkanı Davut Çetin, “Eski hizmet binamızı ATSO’yu kentimiz ve ülkemiz için önemli bir projeyi hayata geçirdik. Antalya Kültür Sanat’ta düzenlenecek uluslararası sergiler hem halkımız hem de kentimize gelen yabancı konuklarımız için bir çekim merkezi olacak. Yılda 10 milyonun üzerinde yabancı misafiri ağırlayan kentimizde önemli bir kazanım olacağını düşünüyoruz. ATSO olarak bu konuda öncülük yaptık” ifadelerini kullandı.

ATSO Başkanı Davut Çetin ve AKS Yönetim Kurulu Üyeleriyle birlikte sergileri gezen Baykal, Antalya Ticaret ve Sanayi Odası’nın önemli bir kültür hizmeti gerçekleştirdiğini söyledi.

ATS’ye önemli bir kültür hizmetini izlemek için geldiğini belirten Deniz Baykal, “Antalya’ya bir Picasso sergisi getiriliyor ve onu gerçekleştirende ATSO. ATSO sadece ekonomi ve ticaret konuları ile ilgilenmenin ötesine çok yönlü çalışmalar yapan Antalya’mızın çok değerli önemli bir kuruluşumuz. Antalya’ya Picasso’yu taşıyarak önemli bir kültür hizmeti yapıyor. Bu sadece bir kültür hizmeti olarak anlaşılmamalı. Antalyalılara bu eserleri göstermek çok önemli bir hizmet. ATSO Antalya’nın marka değerini kimliğini niteliğini de geliştiriyor. Antalya Türkiye’min çok önemli bir metropolü. Bu tip çalışmalar desteklenerek geliyor” diye konuştu.

"TÜRKİYE’DE HEPİMİZİN YÜZÜNÜ GÜLDÜREN UMUTLANDIRAN MUHTEŞEM BİR OLAY"

2015 Nobel Kimya ödülünü Türk bilim insanı Prof. Dr. Aziz Sancar’ın almasıyla ilgili de konuşan Deniz Baykal, “Nobel ödülü alanlar arasında bir Türk var. Son dönemde bir ruhsal sıkışma içine girmiş olan Türkiye’de hepimizin yüzünü güldüren umutlandıran muhteşem bir olay, büyük bir başarı. Bilim alanında Türkiye’mizden bir bilim adamının böyle bir Nobel ödülü almış olması gerçekten çok önemli. Uzun süredir özlediğimiz beklediğimiz bir gelişme. Bunun nihayet gerçekleşmiş olması hepimizi çok sevindirdi. Birbiri ardına aldığımız üzücü haberler kaygı verici gelişmeler ortamında birden bire sevindiren geleceğe daha umutla bakmamızı sağlayan bir gelişme oldu. Yürekten kutluyorum. Burada önemli olan Aziz Sancar’ın bu olay karşısında takındığı tavır ve açıklamaları ve bunlarda en az bilim ödülü kadar önemli. Bir etnik kimlik yaratmak isteyen bir takım çevrelere karşı çok net bir şekilde Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluş felsefesine inançla sahip bir insan olarak tavır takınmıştır. Kirli tuzaklarına sürüklenmeyi reddetmiştir. Ben cumhuriyetin çocuğuyum diyerek, çok doğru bir tespit yapmıştır. Yıllardır biz bunu anlatmaya çalışıyoruz. Yaşadığı en güzel olaylardan biridir. Elbette güzellikler cumhuriyet ile bitmiyor ama cumhuriyet olmadan başka güzelliklerin anlamı yok. Cumhuriyete sahip çıkma olması etnik kökene karşı konuşmaları elinin tersi ile itmiş olması ve Türkiye’nin koşulları içinde İstanbul’da Tıp Fakültesinde bir üniversite eğitimi alarak böyle bir başarı gerçekleştirdiğini bütün dünya ya kanıtlamış olması Türkiye’nin özgüvenini kendimize olan inancımızı daha da güçlendirmiştir, güçlendirmelidir” şeklinde konuştu.

Baykal, daha sonra AKS’nin anı defterine duygu ve düşüncelerini yazdı.
Kaynak: İHA