Vali Şerif Yılmaz Açıklaması Kalkınma, Ancak Üretimle Mümkün

Kütahya Valisi Şerif Yılmaz, üretim olmadan gelişip kalkınmanın asla mümkün olamayacağını söyledi.

Vali Şerif Yılmaz Açıklaması Kalkınma, Ancak Üretimle Mümkün
Kırsalda yaşayan vatandaşların geçimini artırmak, doğduğu topraklarda doymalarına imkan sağlamak amacıyla yapılan yatırımları anlatan Yılmaz, "Kütahya İl Özel İdaresi ütçesinden 2001 yılında tarıma ayrılan pay sadece 867 Lira 30 Kuruş. 2002 yılında ise 31 bin 86 TL, bir tane selektör alınmış. Daha sonra bakanlığımızca uygulanan desteklemelerin yanında İl Özel İdaresi destekleri hızla artmaya başlamış 2012 yılında 10 proje için toplam 345 bin TL, 2013 yılında 7 proje için toplam 629 bin TL ve 2014 yılında 11 projeye 610 bin TL’lik hibe desteği verilmiş bu sene bütçeden ayırdığımız 28 proje için 1 milyon lira. 2001-2006 yılları arasında 6 yılda verilen desteği şimdi 1 yılda veriyoruz. Aşağı yukarı 2001’den itibaren bugüne kadar da Özel İdare kaynaklarında 5 milyon TL çiftçilerimize aktarılmıştır. Kırsalda yaşayan gelir düzeyi düşük insanlarımızın desteklenmesi manasında gösterilen bu destekler boşa gitmez. Bu insanımız bundan çoluğunun çocuğunun karnını doyurmasını sağlamış olacak. Kütahya’da göreve başladığım 2013 yılından bu yana, 2 milyon 238 bin 500 TL Özel İdare desteğiyle 15 yılda verilen desteğin yaklaşık yarısı. Son 3 yılda bunu çiftçilerimize vermiş olduk. Burada silajlık mısırdan ve fiğ tohumuna, çilek fidesinden elma, armut, kiraz fidanlarına, diğer tohumlardan aklınıza gelebilecek her türlü desteği gördük. Yine tarıma destek olarak da son günlerde eleştiri konusu da olsa halkımızın güvenilir gıda tüketmesi ve yapılan denetimlere destek olmak için gıda denetim ve numune taşıma aracı aldık. Geçtiğimiz kış yoğun bir kış yaşadık. Seralarında zarar gören çiftçilerimizin mağduriyetini gidermek için domates fidesi, yonca tohumu verdik. 3 adet selektör aldık. Haftaya bunların da kurulumları tamamlanmış olacak. 20 bin ceviz fidanı alımı ihalesi tamamlandı. Önümüzdeki ay dağıtımını gerçekleştireceğiz. Bu şekilde çiftçilerimizin ihtiyaç duyduğu tarımsal planlamayla birlikte ihtiyaç ve üretim bölgelerinin oluşturulmasını, kümelenmeyi sağlamak suretiyle de çiftçilerimizin birim alandan daha fazla gelir elde etmesini temin edeceğiz" ifadelerini kullandı.

"ÇİFTÇİLERİMİZE 34,6 MİLYON TL HİBE ÖDENDİ"

TKDK İl Koordinatörlüğü’nce önümüzdeki yıl IPARD 2 programı kapsamında güneş santrallerine verilen desteklerin yanında biyogaz ve rüzgar enerjisinden elektrik üretimine de destek verileceğini açıklayan Vali Şerif Yılmaz, "Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumumuz var. Çiftçilerimizin bundan azami seviyede istifade etmesini defalarca ifade ettim. Koordinatörlüğümüz Ocak 2013’den, 9’uncu çağrıdan bu zamana geçen 30 aylık sürede 6 başvuru çağrısı yapılmış olup, 107 milyon TL’lik 496 yatırım projesine 59,5 milyon TL hibe onaylanmış, 429 projeye 34,6 milyon TL hibe ödenmiştir çiftçilerimize. TKDK İl Koordinatörlüğümüzce önümüzdeki yıl IPARD 2 programı kapsamında güneş santrallerine verilen desteklerin yanında biyogaz ve rüzgar enerjisinden elektrik üretimine de destek verilecek. Özellikle yeni bir çağrı olduğu için ilgililerin buna destek verip sahiplenmesini istiyorum. Ki bu kaynakların büyük bir kısmı Avrupa Birliği fonlarından gelen hibelerdir. Kendi milli bütçemizin dışında bize gelen bu kaynağı biz kullanamıyorsak başkaları kullanıyor. Onun için bizim bunların tamamını kullanıp, üretime aktarmamız gerekiyor" diye konuştu.

"KÜTAHYA’YA VERİLEN TARIMSAL DESTEK 600 MİLYON TL’NİN ÜZERİNDE"

Vali Şerif Yılmaz konuşmasını şu sözlerle sürdürdü: "Özel İdare dışında Tarım İl Müdürlüğümüzün Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı kaynaklarıyla beraber kullandığı destekler var. 2002‘de Kütahya çiftçisine 19,2 milyon TL destek verilmişken 2014’de verdiğimiz destek miktarı 4 kat artışla 82 milyon TL oldu. Bu yıl içinde ödenen tarımsal destek miktarı 70 milyon TL’ye ulaştı. 2003-2015 döneminde Kütahya’ya verilen tarımsal destek 600 milyon TL’nin üzerindedir. Bu hafta başında çiftçilerimizin hesaplarına yatırdığımız süt teşviği 2015 yılı 1’inci Dönemine göre yüzde 48 artışla 2,3 milyon TL olmuştur. 1990-2002 yılları arasında 12 yılda tarımsal kooperatiflerimize 1,1 milyon TL kredi desteği sağlanmışken, 2003-2014 yılları arasında destek miktarını 11 kat artışla 12,5 milyon TL’ye çıkardık. Sanayiyle beraber bu destekler devam edecek."

"TARIMSAL HASILA 2014 YILINDA 2,3 MİLYAR TL’YE ÇIKTI"

Kütahya’da ilkleri gerçekleştirdiklerinin altını çizen Vali Yılmaz, "Bu yıl ilk kez damlama ve yağmurlama sulama desteği kapsamında projeleri kabul ettik. Kütahya’yı Çevre Amaçlı Tarımsal Arazilerin Korunması (ÇATAK) Projesi kapsamında artık taşını toplayan çiftçilerimize destekleme ödemesi yapıyoruz. Verdiğimiz desteklerle tarla bitkileri üretiminde yüzde 20, meyve üretiminde yüzde 25, kültür ırkı sığır sayısında yüzde 156, süt üretiminde yüzde 132 artış sağladık. Bu artışların tamamı çiftçilerimizin cebine giren ekstra paradır. Uyguladığımız projeler ve desteklerle Kütahya’da 2002’de 800 milyon TL’lik Tarımsal Hasıla 2014’te 2,3 milyar TL’ye çıktı. Büyüyen, gelişen Türkiye’de üretim olmadan gelişmenin olmayacağını düşünerek bu teşvik ve destekler devam edecek" dedi.

(EFE)
Kaynak: İHA