Gazzeli Çocuklar Savaşın Acılarını Müzikle Hafifletiyor

Gazzeli çocuklar İsrail'in kuşatması ve saldırıları altında verdikleri mücadelede biraz nefes alabilmek için başladıkları müzik kursuyla uluslararası müzik etkinliklerine genç müzisyen olarak katılma imkanı yakaladı.

Gazze'deki tek müzik okulunun odalarından birinde 13 yaşındaki Raslan Aşur'un (13) önündeki notalardan çaldığı dünya orkestrası melodileri, Gazze semalarındaki İsrail uçaklarının seslerine karışıyor.

Gazze'nin orta kesiminde yer alan Edward Said kursuna giden Raslan, müzik derslerini takip ediyor ve Rus hocası Natalya Ebu Abid'in talimatlarına uymaya özen gösteriyor. Hocası, Paris müzikalinde Filistin Gençlik Orkestrasına eşlik eden öğrencisiyle gurur duyuyor.

Kurstan ilk defa Fransa'daki birçok şehirde müzik sergisinde trompet çalması için seçilen iki Gazze'li öğrenci, 26 Ağustos'ta Paris'te Fransız Maestro Nikolas Simon'un yönettiği ve bir çok devletten farklı enstrümanların bulunduğu orkestrada Filistin Gençlik Orkestrasında yer aldı.

Gazze'den dünyaya 'yaşamak istiyoruz' mesajı

Batı klasiklerinden parçalar çaldıklarını söyleyen Aşuri, "Giuseppe Verdi, Hector Berlioz, Çaykovski parçaları çaldık ve sesimiz Gazze'den dünyaya 'yaşamak istiyoruz' mesajını taşıdı" diye konuştu.

Kurs müdürü İbrahim Neccar, "iki Gazzeli öğrencinin Fransa'ya giderek orada müzik icra etmelerinin müziğin ve yaşamın başarısı" olduğuna işaret etti. Neccar, Gazze'den çıkan öğrencilerin orkestrada yer almasının anlamlı olduğunu ve kuşatma altındaki "Gazze'de hala yaşanmaya değer şeyler olduğu" mesajı verdiğini söyledi.

Kurs başvurularında İsrail'in Gazze'ye düzenlediği saldırılar sonrası artış olduğuna dikkat çeken Neccar, "Müzik, gençliğin dilidir. Gazzeli çocuklar için etrafındaki İsrail kuşatmasının ve savaşların oluşturduğu psikolojik baskıyı azaltmanın ve nefes almanın bir yoludur" dedi.

Kursa yapılan başvuru sayısının 210'a ulaştığını söyleyen kurs müdürü, öğrencilerin müzik teorisi, batı ve doğu müziği tarihi, makamlar ve notalar ile seçtikleri bir enstrümanın eğitimini aldıklarını, daha sonrada öğrencilere Dünya Müzik Enstitüsü'ne kabul edilmeye hak kazandıklarına dair diploma verildiğini kaydetti.

Kursta öğrencilere keman, ud, kanun, gitar gibi enstrümanların eğitimini veren aralarında Rus ve Romenlerin de bulunduğu 12 öğretmenin eğitim verdiğine dikkati çeken Neccar, 6 ile 14 yaş arası çocukları kabul ettiklerini, başvuruların ise her geçen gün arttığını ancak kursta oda ve öğretmen yetersizliği yaşandığını belirtti.

​- İsrail'in saldırılarından sonra müziğe ilgi arttı

Ud eğitmeni Muhammed el-Habbaş da, Gazze'de müzik eğitimine yönelik büyük bir ilgi olduğunu, özellikle de İsrail'in 2014'teki saldırısının ardından ilginin daha da arttığını söyledi.

Habbaş, "Gazzeli çocuklar yoğun stres altında ve endişeliler. Müzik onlara iyi geliyor. Ayrıca sahip oldukları yeteneklerle Filistin'i yurt dışında temsil etme imkanı bulacaklar" dedi.

Ud eğitmeni Habbaş, enstitüde eğitim gören çocuklardan beşinin Dubai merkezli bir televizyon kanalında yayınlanan yetenek yarışmasına katıldığını ifade etti.

Enstrüman çalmayı öğrenen öğrencilerden Ana Terzi (8), "Bombardımana ve ölümlere rağmen korkmuyoruz. Burada kuşlar gibiyiz. Çok mutlu oluyoruz" diye konuştu.

Enstitüdeki eğitmenler burada yapılan müziklerin çocukları hayatın gerçeklerinden koparmadığını ancak az da olsa onlara kendilerini daha iyi hissettireceğini ifade etti.

- "Piyano çalmak, Gazzeli çocuklara terapi gibi geliyor"

Piyano ve keman eğitmeni Rus İlyana Rıdvan'dan ders alan Yasemin Şaat (8) ise "Piyano çalmak, Gazzeli çocuklara terapi gibi geliyor" ifadelerini kullandı.

İsrail'in geçen yıl temmuz ayında başlattığı 51 gün süren saldırılarda 578'i çocuk olmak üzere 2 binden fazla kişi hayatını kaybetmişti.

Çocuk haklarıyla ilgili uluslararası çalışmalar yürüten "Save the Children" adlı sivil toplum kuruluşu tarafından yayımlanan raporda, Gazze'deki çocukların 4'te 3'ünün gece idrar kaçırma problemi yaşadığını, ebeveynlerin yüzde 89'unun ise çocuklarında aşır korku hali yaşandığını, çocukların yüzde 70'inin savaş çıkma endişesi içinde olduklarını ve görüşülen 10 çocuktan 7'sinin düzenli kabus gördüğü belirtilmişti.

Raporda, Gazze'de derin bir ölüm ve yeis halinin hakim olduğu ve yeniden imarın gerçekleşememesi nedeniyle karamsar bir tablo oluştuğu ifade edilmişti.

Kaynak: AA