Ağrı Valisi Işın Açıklaması

AĞRI - Ağrı Valisi Musa Işın, Türkiye'de herkesin eşit hakka sahip olduğunu ve "ana dilde eğitim" konusunun istismar edildiğini belirterek, "Bugün isteyen özel okul açıp Kürtçeyi ana dilde eğitim yapabilir. Buyursunlar bir tanesini açsınlar görelim, kaç kişi gidiyor ama istismara gelince maşallah çok istismar edilir" dedi.

Ağrı'da Hatunoğlu ailesi tarafından yaptırılan 24 derslikli Yılmaz Hatunoğlu Anadolu Lisesinin açılışı, Ağrı Valisi Işın'ın katılımıyla yapıldı.

Işın, törende yaptığı konuşmada, Ağrı'da halen 70 yeni okul yatırımının söz konusu olduğunu, bunlardan 64'ünün yapım halinde olduğunu 6'sı için de arsa arayışının sürdüğünü belirterek, yapımı devam eden okulların tamamlanmasıyla ilde derslik başına düşen öğrenci sayısının 31'den 24'e düşeceğini söyledi.

Velilerden eğitime daha fazla önem vermelerini ve çocuklarına sahip çıkmalarını isteyen Işın, "Çocuklarımız küçükken nasıl ki onlara sahip çıkıyoruz büyürken de onların solmasına izin vermeyelim. Onları sahiplenelim. Biz 20 yaşına kadar çocuklarımızı kötü insanların emellerini gerçekleştirmek için yetiştirmeyelim. İnsanlar bir sefer yaşıyor ikinci ve üçüncü sefer yaşama hakkı yok" diye konuştu.

- "Anne babaları kadar sevindim"

Işın, 14 yaşında daha önce terör örgütüne katılmış bir çocuğun önceki günlerde güvenlik güçlerine teslim olduğunu anlatarak, şunları kaydetti:

"14 yaşındaki bir çocuk dağa götürülür mü? 17, 19 yaşında gelenler oldu yine geçenlerde. Bunlar okul çağında olması gerekenler. Bakın cezaevine girmeyi göze alarak gelip teslim oluyorlar ama çok şükür 14-17 yaşında oldukları için ve herhangi bir suça bulaşmadıkları için dağda serbest bırakıldılar. Emin olun anne babaları kadar sevindim. Dolayısıyla lütfen siz de bu konudaki hassasiyetinizi yerine getirin."

- "Türk ne hakka sahipse Kürt de o hakka sahiptir"

Türkiye'nin etrafındaki ülkelere bakıldığında hepsinin halinin perişan olduğunu, aynı oyunun Türkiye üzerinde oynanmak istendiğini belirten Işın, şöyle devam etti:

"Bugün Türkiye'de Türk'ün, Arap'ın sahip olduğu her şeye Kürt de sahiptir. Birisi kalksın desin ki 'Türk şuna sahiptir, Kürt buna sahip değildir'. Kalksın bana söylesin, ben özür dileyeyim. Kürt'ün sahip olduğuna Arap da Çerkez de Zaza da Laz da sahiptir. O zaman ne, niye, neden? Bu soruları sorması gerekiyor. Bundan 10 yıl önce kültürel haklar söyleniyordu. Kültürel haklar da bugün sıkıntı var mı, hiçbir sıkıntı yok. Bugün isteyen özel okul açıp Kürtçeyi ana dilde eğitim yapabilir. Buyursunlar bir tanesini açsınlar görelim, kaç kişi gidiyor ama istismara gelince maşallah çok istismar edilir."

Işın, Türkiye'de özgürlük ikliminde her şeyin serbest olduğunu ifade ederek, "Birisi çıksın karşıma desin ki hayır şunu söylemek yasak. Hayır arkadaşlar. Şiddete başvurmamak şartıyla Türkiye'de bugün her şeyi söylemek, konuşmak ve demokratik platformlarda dile getirmek serbesttir. Hiç kimse bunu inkar edemez" dedi.

- "Kimin ne eksiği ne varsa sorumlusu benim"

Vali Işın, vali olarak kimin ne eksikliği gideremediği, ne ihtiyacı varsa her şeyin sorumlusunun kendisi olduğunu dile getirerek, şunları söyledi:

"Her zaman diyorum aç olanlar varsa bunun sorumlusu benim, yanıma gelsinler. Eğitim konusunda 'ben çocuğumu okutamıyorum, çocuğum üniversiteyi kazanmış maddi imkansızlıklardan dolayı gönderemiyorum' diyenler varsa onlar da yanıma gelsinler, onun da sorumlusu benim. 'Ben sağlık hizmetlerimi karşılayamıyorum, hastayım ilacımı alamıyorum' diyenler varsa onlar da gelsinler beni görsünler. Onların da sorumlusu benim."

Kaynak: AA