AA GÜNÜN BAŞLIKLARI

7 Ekim 2015

Günün öne çıkan gelişmeleri saat 16.00 itibarıyla şöyle:

1- Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Tokyo Camisi ve Türk Kültür Merkezi ziyaretinde, İslam dininin barış dini olduğunu vurgulayarak, "Dinimizin bu çağrısına gölge düşüren ve İslam adı altında ortada dolaşan malum terör örgütü ya da örgütleri de var. Bu terör örgütleri de ne yazık ki dinimize gölge düşürüyor. Başta DAİŞ gibi terör örgütleri, bunlar İslam'a gölge düşürmektedir. Yaptıkları uygulamaların bizim dinimizde zerre kadar yeri yoktur" dedi.

(14.21)

2- Başbakan Ahmet Davutoğlu, İstanbul'da gazetecilerin sorularını cevaplandırdı.  Davutoğlu'nun öne çıkan mesajları şöyle:

"Hele hele sınır ihlalleri konusunda mutlaka Türkiye'nin hassasiyetlerine riayet edilmesini, göz önüne alınmasını bekleriz. Bu çerçevede Rusya'nın Büyükelçisi, evet Dışişleri Bakanlığımıza çağrıldı. Bize verilen bilgiler ile alanda oluşan bilgiler arasındaki farklar da kendilerine aktarıldı. Yani ihlaller kaç dakika sürmüş, hangi şartlarda oluşmuş, bunları Rusya tarafıyla samimi ve dostane bir şekilde, birbirine saygı duyan iki komşu ülke olarak müzakere ediyoruz. Askeri yetkililerimiz ve diplomatik yetkililerimiz bunları konuşuyor. Rusya'yla herhangi bir gerilim istemeyiz ama dediğim gibi Rusya'nın da Türkiye'nin hava sahasına, sınırlarına ve Türkiye'nin Suriye'deki çıkarlarına dikkat etmesini beklemek en tabii komşuluk hakkımızdır."

"Bu hava akımları (Rusya'nın Suriye'deki hava saldırıları) DAEŞ'e karşı yapılmıyor. 57 hava akımı yapılmış Rus hava güçleri tarafından, bunun 55'i ılımlı muhalefete karşı, sadece ikisi DAEŞ'e karşı, bize gelen askeri bilgilere göre. Eğer DAEŞ'e karşı mücadele edilecekse hep beraber edelim. Ama eğer Türkiye sınırlarına yakın bir yerde yeni mülteci akımlarına yol açacak şekilde sivil halka ve ılımlı muhalefete karşı bir harekat yapılıyorsa, işte o zaman hepimizin oturup konuşması gereken çok ciddi bir mesele var demektir."

"Sınır güvenliğimiz ve hava sahası güvenliğimiz bağlamında hiçbir şekilde taviz vermeyiz. Bu konuda herkesin, kendi sınırlarına saygı duyan her ülkenin Türkiye'nin sınırlarına saygı duymasını bekleriz, Türkiye'nin hava sahasına saygı duymasını da bekleriz."

"Suriye krizi, bir ülke krizi olarak başladı, bir ülkenin kendi içinde halkına karşı zalimce davranan bir yönetimin ortaya çıkardığı bir kriz olarak, sonra terörün, terör örgütlerinin de müdahil olduğu ve terör örgütlerinin de oluşturduğu tehditle birlikte bir bölgesel krize dönüştü. Bir ülke krizinin bölge krizine dönüşmesinde en büyük pay açık söyleyeyim, bu zalim yönetim kadar o aşamada herhangi bir hususta anlaşamayan Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi olmuştur."

(13.10)

3- Rusya'nın Suriye'de Hama'nın kuzey kırsalındaki muhaliflere yoğunlaşan hava saldırılarının ardından Beşşar Esed rejimine bağlı güçler karadan operasyona başladı. Operasyonlar nedeniyle binlerce kişi İdlib'in güney kesimlerince sığındı.

(12.30/15.06)

4- Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Tanju Bilgiç, Rusya'nın Türk hava sahası ihlallerinin önlenmesiyle ilgili görüşmelerde Rusya ile çalışma grubunun tesis edilmesinin gündeme gelmediğini belirtti.

(11.32)

5- Başbakan Yardımcısı Tuğrul Türkeş, "Rusya'nın uçakları, 'Suriye'de bir güvenlik tesis edecek' diye geliyor. Türk hava sahasını da dolayısıyla da NATO ülkesinin hava sahasını ihlal ediyor. Bunun ne olduğunu hem NATO takip ediyor hem de biz takip ediyoruz" dedi.

(14.38)

6- Sağlık Bakanı Müezzinoğlu. AA Editör Masası'na konuk oldu. Müezzinoğlu'nun konuşmasında öne çıkan satırbaşları şöyle:

"(Sağlıklı bir Türkiye için 1 milyon bisiklet projesi) Birileri bisiklet sahibi olsun diye değil, bir kültüre dönüşsün diye o projeyi başlattık. Yerel yönetimlerin bisiklet yolu yapması lazım. Onun için dedik ki, 1 kilometre yol yapan yerel yönetimimize bin adet, 5 kilometre yapana 5 bin adet, 10 kilometre yapana 10 bin adet bisiklet vereceğiz. Sayın Cumhurbaşkanımıza teşekkür ediyorum. Bu projeyi kendi himayelerine aldılar."

"Terör olaylarında esas bedeli Kürk kökenli orada yaşayan vatandaşlarımız ödüyor. Bu sabah itibariyle Dünya Sağlık Örgütü Başkanına, Avrupa Bölge Başkanına, bizim sağlık hizmeti sunucularımızın dinamikleri ve terör dolayısıyla yaşadıkları zorlukları, terör dolayısıyla mağduriyet yaşayan vatandaşlarımızın mağduriyetlerini yazan bir mektup yazdım ve imzaladım."

"29 ambulans ekibimiz zaman aman alıkonuldu. Hemşiremiz, ambulans şöförümüz, doktorumuz katledildi. Ambulanslarımız roket atarla, molotof kokteyliyle ve kurşunlanmayla hasar gördü ama biz hasarları çok konuşmak istemiyoruz. Önemli olan insan ve insana hak ettiği hizmeti verebilmek. Biz oradaki insanımıza hak ettiği hizmeti vermekte silahın olduğu, ateşin olduğu, yolların mayın döşendiği veya ulaşımın engellendiği ortamda vatandaşımızın mağduriyetini yaşıyoruz."

(13.54/11.19)

7- Genelkurmay Başkanlığı, dün akşam saatlerinde Van'ın Başkale Eşmepınar Jandarma Karakolu'na bir grup terörist tarafından, bomba yüklü araç ve uzun namlulu silahlarla saldırı düzenlendiğini, bombalı aracın patlatılması ve çıkan çatışma sonucunda 14 askerin hayati tehlikeleri olmayacak şekilde yaralandığını bildirdi. Çıkan çatışmada, üç teröristin etkisiz hale getirildiği kaydedildi.

(11.04)

8-  Şırnak'ın Silopi ilçesinde PKK'lı teröristler, 5 okulda sınıflarda öğrencilere eğitim verdikleri sırada 20'yi aşkın öğretmeni kaçırdı. Teröristler, okuldan uzaklaştırdıkları öğretmenleri bir süre örgüt propagandası yaptıktan sonra serbest bıraktı.

(13.48)

9- Diyarbakır'ın Silvan ilçesinde 1 Ekim'de jandarma astsubay ve uzman çavuşun şehit edilmesi olayına karıştığı iddiasıyla aranan kişi, Kütahya'da yakalandı.

(11.24)

10- Tunceli'de terör örgütü PKK'nın gençlik yapılanması YDG-H içerisinde faaliyet yürüttüğü değerlendirilen ve eylem hazırlığı içerisinde bulunduğu iddia edilen 12 kişinin gözaltına alındığı bildirildi.

(09.49)

11- Nobel Kimya Ödülü'ne layık görülen üç kişi arasında Türk bilim adamı Aziz Sancar da yer aldı. Sancar, "Ödülü kazanmaktan büyük onur duyduğunu" söyledi.

(14.09/14.53)

12- Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın oğlu Bilal Erdoğan, 2012’den beri ara verdiği doktorasını tamamlamak için geçici süreyle İtalya’da bulunduğunu belirterek, hakkında yapılan yalan haberler ve algı operasyonlarıyla ilgilenmediğini; avukatının, kişilik haklarına saldıranlara karşı hukuk mücadelesini başlatacağını söyledi.

(09.58)

13- Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, 1 Kasım'daki seçimlerin ardından koalisyon hükümetine gerek kalmamasını ümit ettiklerini belirterek, "Gerek kalırsa da ancak reform yapmak şartıyla koalisyonları kurmak lazım" dedi. Şimşek, AK Parti'nin seçim beyannamesinde vaatleri değerlendirirken, "Hepsi kuruşuna kadar hesaplanmış. 1 Kasım seçimlerine yönelik AK Parti'nin açıkladığı yeni beyannamedeki vaatlerimizin net etkisini 19,3 milyar lira olarak öngörüyoruz... Bütçe açığına bırakın yüzde 1'i, yüzde 0,5 olarak bile yansımayacak" diye konuştu.

(13.58/14.08)

14- Eski Başbakan Yardımcısı ve AK Parti Ankara Milletvekili Adayı Ali Babacan, "Rusya bizim komşumuz, bizim için dost bir ülke, pek çok alanda da ortak çıkarlarımız var. Suriye olsun, başka meselede olsun, biz bunları diyalog kapılarını sürekli açık tutarak ve karşılıklı saygı prensibi çerçevesinde çözebilmeyi ümit ediyoruz" dedi.

(14.05)

15- Adalet Bakanı Kenan İpek, Fetullahçı Terör Örgütü'nün yargı içindeki yapılanmasına ilişkin, "Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu, genel olarak bu yapılanmaya karşı çalışma başlattı ve devam ediyor. Açık söyleyeyim; Nereye kadar gidiyorsa gidecek. Türk milleti bizden adalet bekliyor, Anayasa ve yasalara göre hakkını arıyor. Hakim ve savcılarımız bunu bırakıp, bir başka yerden emir ve talimatla karar veremez, bunu kabul etmemiz asla mümkün değil. Bunun anayasa ve yasalarımızda karşılığı var, ne gerekiyorsa bu yapılıyor şu anda ondan hiç kimsenin şüphesi olmasın" ifadelerini kullandı.

İpek, "24 Temmuz'dan sonra tırmanan terörle ilgili İçişleri Bakanlığımız, güvenlik güçlerimiz yoğun bir çalışma yürütüyorlar. 24 Temmuz'dan sonra tutuklanan terörist sayısı PKK, DEAŞ ve DHKP-C ile ilgili bin 350 civarında. O rakama yakın bir sayıda da adli kontrol kararı verilen şüpheli var"  bilgisini verdi.

(14.32/14.56)

16- AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Ömer Çelik, "Mesele, AK Parti meselesi değildir. Hangi partiye oy verirse versin, biz hiçbir vatandaşımızın tek bir oyunun bile zayi olmasını istemiyoruz. Burada AK Parti'ye verilen oyu korumak istediğimiz kadar CHP'ye, MHP'ye, HDP'ye, diğer partilere verilen oyu da korumak istiyoruz" dedi.

(15.11)

17- Yargıtay 16. Ceza Dairesinde yapılan Ergenekon davasının temyiz incelemesinin ikinci duruşmasında, emekli Orgeneral İlker Başbuğ savunmasını yaptı. Başbuğ, "İçimizdeki hain subaylar olmasaydı bu komploların bu kadar başarılı olması mümkün değildi. İçimizde hala hainler var" dedi. Başbuğ, "Ergenekon" davasına ilişkin, "Bu davalar sürecince özellikle Beşiktaş Adliyesinde ifade verenler, ki hepimiz oradan geçtik, kendimizi kendi topraklarımızda, yani Türk topraklarında yabancı bir ordunun askeri gibi hissettik. Bu acıyı yaşadık hepimiz. Bu acıyı bize kim unutturabilir" ifadesini kullandı.

Balyoz davasının Türk Silahlı Kuvvetlerine (TSK) vurulan en büyük darbe olduğunu belirten Başbuğ, "Bu darbe ile pek çok değerli Türk Silahlı Kuvvetleri personelinin TSK'dan ilişiği kesilmiştir. Tarih, bu davayı bir ülkenin, kendi ordusuna yapabileceği en büyük ihanet olarak yazacaktır. En büyük ihanettir. Bundan hiç şüphem yok" dedi.

(12.50/14.36/15.02)

18- Halkların Demokratik Partisi (HDP) Merkez Yürütme Kurulu'nun çağrısı üzerine geçen sene 6-7 Ekim tarihlerinde Kobani (Ayn el Arap) bahanesiyle 35 ilde bölücü terör örgütü yandaşlarının gerçekleştirdiği, 2 polisin şehit olduğu ve 31 kişinin yaşamını yitirdiği olayların üzerinden bir yıl geçti.

(14.22)

19- Ağrı Belediye Başkanı Sırrı Sakık, yaptığı bir konuşmada askeri alenen aşağıladığı iddiasıyla yargılandığı davada, 7 ay 15 gün hapisle cezalandırıldı.

(14.44)

20- Gazeteciler Latif Erdoğan ve Cemil Barlas hakkında, katıldıkları bir televizyon programında MHP İstanbul Milletvekili Meral Akşener'e hakaret ettikleri iddiasıyla 2 yıl 4 aya kadar hapis cezası istemiyle iddianame hazırlandı.

(12.05)

21- Hrant Dink cinayetine ilişkin yürütülen soruşturma kapsamında gözaltına alınanların sayısı 5'e yükseldi.

(10.54)

22- Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), "Hayat Tabloları, 2013-2014" istatistiklerini açıkladı. Buna göre, Türkiye'de doğuşta beklenen yaşam süresi 78 yıl olarak hesaplandı. Söz konusu rakam 2013 yılı verilerine göre 76,3 yıl belirlenmişti.

(10.32)

23- Antalya'nın Demre ilçesinde 5,2 büyüklüğünde deprem meydana geldi.

(00.51)

24-  İran dini lideri Ayetullah Ali Hamaney, ülke yetkililerinin ABD ile görüşmeler yapmasının "yasak olduğunu" belirtti.

(15.47)

Kaynak: AA