Yahyalı'da Elma Hasadı Başladı

Yetiştirdiği elmaların aroması ve lezzeti ile önemli bir üne kavuşan, Türkiye’nin önemli elma üretim merkezlerinden birisi olan Yahyalı’da, Elma hasadı başladı.

Yahyalı'da Elma Hasadı Başladı
Yaklaşık 80 bin ton elma üretim kapasitesine sahip Yahyalı’da üretilen elmaları incelemek hem de çalışanlara kolay gelsin demek için elma çiftliklerini gezen Yahyalı Kaymakamı Metin Esen, Yahyalı Belediye Başkanı Esat Öztürk ve İlçe Tarım ve Hayvancılık Müdürü Serdar Alıcı üreticilerden bilgiler aldı.

YAHYALI’DA ELMACILIK BÜYÜYOR

Yahyalı’da elmanın üretim aşamasından pazarlama aşamasına kadar Yahyalı Elmacılığı hakkında önemli açıklamalar Yahyalı Belediye Başkanı Esat Öztürk, ilçenin elma üretimi konusunda büyük bir atılım içinde olduğunu söyleyerek, yeni kurulan elma çiftlikleri ile önümüzdeki yıllarda 150 bin ton elma üretim kapasitesine ulaşacaklarını ifade etti.

Başkan Öztürk “ Yahyalı’da 1 Ekim - 30 Ekim arasında elma hasadının yapıldığı mevsim. 1 ay boyunca burada tatlı bir telaş başlar. 3 yaşındaki çocuğumuzdan 90 yaşındaki dedeye kadar herkese ihtiyaç duyulan bir mevsimdeyiz. Bizde Belediye olarak Belediye Başkanı olarak üreticilerimize bereketli bir ürün dilemek için ziyarete geldik, kolay gelsin demek için geldik. Bu sene Allaha hamd ediyoruz, 50 bin ton gibi bir hasılat bekliyoruz. Ama yıllık ortalama 70 bin ton elma üretilir. İnşaallah önümüzdeki yıllarda modern tarımla birlikte modern elma bahçeleriyle birlikte bu üretimin 150 bin ton olmasını arzu ediyoruz. “ dedi.

ELMA ÜRETİMİNDE MODERN YÖNTEMLER KULLANILMALI

Belediye olarak modern elma üretimi konusunda yaptıkları çalışmalardan bahseden Esat Öztürk, şunları söyledi.

“ Modern elma üretimi konusun da üreticileri teşvik ediyoruz. Şuanda da zaten Yahyalı’da ilk modern tarımın iyi tarımın uygulandığı bir bahçedeyiz. Tam bodur elmanın uygulandığı ilk olarak bu bahçede uygulanmıştı. Görüldüğü gibi gerçekten düzenli bir bahçe. Yahyalı’mızdaki elmacılıkta iddianız varsa, aromasıyla, toprağıyla bir iddianız varsa, tüm bahçelerin bu şekilde modern olması gerekiyor. Bizim anadan babadan gördüğümüz bahçeler artık eskide kaldı. Yahyalı’da yaşayan ve elma üreticisi olan tüm hemşerilerimi modern tarıma geçmeleri için teşvik ediyoruz. Belediye olarak üzerimize ne düşüyorsa yapmaya hazırız. Bugünde üreticilerimize kolay gelsin dedik. Bereketli olsun dedik. Bilindiği gibi Elma Yahyalı’ya ekonomik katkısı olan bir ürünümüz. Dünya’da eşi benzeri olmayan, bir çok alanda kullanılan bir meyve. Kozmetikte, içecek sektöründe, meyve suyu olarak, çipsinden çay olarak ve sofralık gibi birçok alanda kullanılıyor. Bu güzelliği başka yerde bulmak mümkün değil. Isparta’da, Niğde’de, Karaman’da yetişiyor ama elmamız satılırken Yahyalı Elması diye satılıyor. Yahyalı Demir ve Krom yataklarının bol olduğu bir havzadayız. Elmamızdaki tat ve aroma belki de ondan. Şuan kansızlığa iyi gelen, hazmı kolaylaştıran bir ürünün başındayız. Bereketli bir yıl oldu hamdolsun. Bu yıl 50 bin ton civarında bir hasılatımız olacak.” Dedi.

PAZARLAMA SORUNU ÇÖZÜLMELİ

Yahyalı Elmasındaki pazarlama sıkıntıları hakkında da açıklamalar Başkan Öztürk, bu konuda Elma Üreticileri Birliğine önemli bir rol düştüğünü, Yahyalı Belediyesi’ nin de bu konuda her türlü göreve hazır olduğunu söyledi Başkan Öztürk “ Elmayı üretmek yetmiyor, pazarlamanın esas olduğunu düşünüyorum. Önceleri Irak, Suriye gibi Arap Ülkelerine giden elmamız buralardaki savaş nedeniyle sıkıntılar yaşıyoruz. İnşaallah savaş durduğu zaman çok daha güzel günlerin Yahyalı’yı beklediğini ümit ediyorum. Pazarlama konusunda en büyük görev Elma Üreticileri Birliği’nin harekete geçmesi lazım. Burada biraz eksikleri var, ben bunu görüyorum. İhracatla ilgili bir birimin oluşturulması lazım. Kalitenin oluşabilmesi lazım. Belki büyük üreticilerimiz kendi gayretleri ile pazarlama imkanı buluyor ama diğer üreticilerimizi de düşünmemiz lazım. Elma Üreticileri Birliği’nin Yahyalı adına iş yapması gerekiyor. Bu konu ile sıkıntılarımızı biliyorum. Birliğin ilçedeki üreticimizi boğdurmaması lazım tüccarlara. Ürün değerinde satılırsa bir anlam ifade eder. Bu konu ile alakalı İl Tarım Müdürlüğümüz ile birlikte çalıştay yaptık. Üreticilerimizle zaman zaman zaten toplanıyoruz. Eğer ekonomik değeri varsa Elma’nın, bunu ciddiye almak zorundayız. Belediye olarak bu konuda üzerimize düşeni her zaman yaptık, yapmaya da hazırız.” diye konuştu.

Kaynak: İHA