Visoko'da 'Srebrenitsa Meydanı' Açıldı

Bosna Hersek'in orta kesimlerindeki Visoko'da, Srebrenitsa soykırımında hayatını kaybeden kurbanlar anısına yaptırılan meydan törenle açıldı.

Visoko Belediyesi tarafından inşa edilen ve yaklaşık 150 bin avroya mal olan Srebrenitsa Soykırımı Kurbanları Meydanı'nda anıt ve süs havuzu bulunuyor.

Açılış töreninde konuşan Visoko Belediye Başkanı Amra Babiç, Visoko ile Srebrenitsa kentleri arasında özel bir duygusal bağ olduğunu belirterek, her yıl 11 Temmuz'da defnedilen soykırım kurbanların cenazelerinin Visoko'da hazırlanarak Srebrenitsa'ya uğurlandığını anımsattı.

Srebrenitsa ve Jepa Anneleri Derneği Başkanı Munira Subaşiç de açılışı yapılan anıtın gelecek nesillerin Srebrenitsa'daki soykırımı unutmamasını sağlayacağını vurgulayarak, bugünün sadece şehit anneleri için değil, gelecek nesilleri için de önemli bir gün olduğunu kaydetti.

Srebrenitsa'daki soykırımda iki erkek kardeşini ve dört amcasını kaybeden Suada Selimoviç Maliç ise Bosna'daki savaşta iki bebeğiyle birlikte Srebrenitsa'da kaldığını, 2000 yılında ise İsveç'e yerleştiğini söyledi.

Açılış töreninde ayrıca, Cemaludin Latiç'in yazdığı Srebrenitsa Cehennemi oratoryosu da Zenitsa Gençlik Korosunca seslendirildi.

- Srebrenitsa'da ne oldu

Bosna Savaşı sırasında, BM'nin "güvenli bölge" ilan ettiği Srebrenitsa, 11 Temmuz 1995'te Lahey'de davası devam eden Sırp komutan Ratko Miladiç'e bağlı Sırp birliklerince işgal edildi. İşgalin ardından BM bünyesindeki Hollandalı askerlere sığınan sivil Boşnaklar, Sırplar'a teslim edildi. Kadın ve çocukların Boşnak askerlerin kontrolündeki bölgeye ulaşmasına izin veren Sırplar, 8 binden fazla Boşnak erkeği ormanlık alanlarda, fabrikalarda, depolarda katletti.

Katledilen Boşnakların bedenleri toplu mezarlara gömüldü. Savaşın ardından kayıpları bulmak için başlatılan çalışmalarda, toplu mezarlarda cesetlerine ulaşılan kurbanlar, kimlik tespitinin ardından her yıl 11 Temmuz'da Potoçari Anıt Mezarlığı'nda düzenlenen törenle toprağa veriliyor.

Kaynak: AA