MÜSİAD Ekim Ayı SAMEKS Verileri

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Genel Sekreter Yardımcısı Ahmet Akif Demirbaş , sanayi ve hizmet sektörlerini içeren Satınalma Müdürleri Bileşik Endeksi'nin (SAMEKS), ekim ayında bir önceki aya göre 1,9 puan azalarak 51,4 puana gerilediğini bildirdi.

MÜSİAD'ın oluşturduğu SAMEKS'in ekim ayı sonuçları, Erzincan'da açıkladı.

Demirbaş, SAMEKS verilerinin Türkiye ekonomisinin durumunu göstermesi açısından önem taşıdığını ifade ederek, ekim ayı endeks sonuçlarına ilişkin şu bilgileri verdi:

"Sanayi ve hizmet sektörlerini içeren SAMEKS Bileşik Endeksi ekim ayında bir önceki aya göre 1,9 puan azalmış ve 51,4 puana gerilemiş ama 50’nin üzerinde olması, genel itibarıyla işlerin bir önceki aya göre daha iyi olduğunu gösteriyor. Endeksin 50’nin üzerinde olması, ekonominin canlı olduğunu bize gösteriyor."

- Gelecek aylar için olumsuz sinyal

Ekim ayı verilerinde yeni sipariş alt endeksinde 4,5 puan, üretim alt endeksinde de 1,7 puanlık azalış tespit edildiğini belirten Demirbaş, "Yeni siparişin azalmasıyla önümüzdeki ay üretim ona bağlı olarak azalacak. Bu sebeple biz, 'kasım ayında ekonomi galiba birazcık yavaşlayacak' diyoruz. Yeni siparişler azalmış, satın alımlarda da ona bağlı olarak azalma var ve bu 'kasım ayına firmaların birazcık daha faaliyetlerini yavaşlatacağı' şeklinde yorumlanabilir" değerlendirmesinde bulundu.

Demirtaş, bu yavaşlamada seçimlerin etkisinin söz konusu olduğunu tahmin ettiklerini belirtti.

- "Endeks bilimsel verilerle ortaya çıkıyor"

MÜSİAD Genel Başkan Vekili Nazım Özdemir ise binin üzerinde üye portföyleri olduğunu ve her ay 500'ünün üzerinde üyeden bilgi alarak endeks oluşturmaya çalıştıklarını söyledi.

Açıklanan endeksle geçen ayın nasıl olduğunu ve gelecek ayın nasıl bir görünümde olacağını ortaya koymaya çalıştıklarını anlatan Özdemir, "Yaptığımız iş bir manipülasyon, işimize geldiği gibi değil, tamamen bilimsel verilerle sahadan topladığımız bilgilerle yaptığımız bir iştir. Yatırımlarda en önemli husus geleceğin nasıl olduğunu tahmin edebilmek. Genellikle ekonomi profesörleri ekonomiyi anlatırlar ama kendileri maalesef bundan çok fazla istifade edemezler ama iş adamları bunun çok iyi kokusu aldıkları için iş yaptıkları için bunu çok iyi tahmin ederek işlerini bu şekilde yürütürler" ifadelerini kullandı.

- "Ekonomi 10 yılda sağlam temellere oturdu"

Özdemir, Türkiye'nin beş ay aranın ardından iki gün sonra yeniden seçime gideceğine de işaret ederek, "Bu seçimin hayırlı uğurlu olmasını, ülkemiz için istikrarın, ekonomik büyümenin huzur ve güvenin sağlanması için bir vesile olmasını Cenab-ı Hak'tan diliyoruz. Hepimiz için inşallah hayırlı bir seçim olur" dedi.

Türkiye'de 7 Haziran'dan bu yana yaşanan sürecin ülke ekonomisinin nasıl sağlam temeller üzerine oturduğunu gösterdiğini ifade eden Özdemir, şunları kaydetti:

"Ekonomi, 7 Haziran'dan bugüne olan belirsizlikten bir miktar etkilendi ama şunu gördük, Türkiye ekonomisi son 10 yıl içerisinde sağlam bir temele oturtulmuş vaziyette. Geçenlerde IMF heyeti MÜSİAD'a geldi. Sordukları şey şu, 'Türkiye 5 aydır bir belirsizlik içerisinde olmasına rağmen, geçici bir hükümet olmasına rağmen hala ekonomide nasıl oluyor da çok önemli bir dalgalanma meydana gelmiyor?' IMF heyeti, biliyorsunuz bizi çok severler ve bunu merak ediyorlar. Yani herhalde şöyle diyorlardır, 'Türkiye ekonomisi niye göçmüyor."

MÜSİAD'ın SAMEKS ekim ayı verilerini açıkladığı toplantıya, Erzincan Valisi Süleyman Kahraman, AK Parti Milletvekili Talha Erol Durmaz, Erzincan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İlyas Çapoğlu, MÜSİAD Erzincan Şube Başkanı Murat Yurt ile iş adamları da katıldı.

Kaynak: AA