Mısır'da Parlamento Seçimlerini Boykot Etme Çağrısı

Ülkenin çeşitli kentlerinde düzenlenen gösterilerde seçimlerin boykot edilmesi istendi

Mısır'ın çeşitli kentlerinde düzenlenen gösterilerde parlamento seçimlerinin boykot edilmesi çağrısı yapıldı.

Darbeyi Ret ve Meşruiyete Destek için Ulusal İttifak Hareketinin çağrısı üzerine sokaklara inen Mısırlılar, başkent Kahire'nin yanı sıra Giza, İskenderiye, Beni Suveyf, Minya, Dimyat, Bahire, Şarkıyye ve Dekahliye kentlerinin farklı bölgelerinde düzenledikleri gösterilerle "darbe yönetimi altında gidilecek parlamento seçimlerinin boykot edilmesi ve 25 Ocak 2011'de başlayan devrim yürüyüşünün tamamlanması" çağrısında bulundu.

İsrail'in Mescid-i Aksa ve Filistin halkını hedef alan saldırılarının da protesto edildiği gösterilerde, "25 Ocak Devrimi'nde elde edilen kazanımlara yeniden sahip olabilmek için devrimin etrafında birleşilmesi ve seçimlerin boykot edilmesi" istendi.

Beni Suveyf, Minya ve Dimyat'taki yürüyüşlerde eylemciler, "komedi" olarak nitelendirdikleri parlamento seçimlerini protesto etti.  Cezaevlerinde tutulan darbe karşıtlarının resimlerini taşıyan göstericiler, "devrimci hareketin sürdürülmesi" sözü verdi.

Bahira'da oluşturulan insan zinciri eyleminde "katillerin" yargılanmasını isteyen Mısırlılar, darbe yönetimi devrilene kadar direnişin süreceğini ifade etti.

- 5 İhvan mensubuna gözaltı

Öte yandan, bazı İhvan üyeleri de 18 yaş altı çocuk tutukluların serbest bırakılması için Şarkıyye'de gösteri düzenledi.

Güvenlik kaynaklarından alınan bilgiye göre, İbrahimiyye'de "terör grubuna katılmak" suçlamasıyla 5 İhvan mensubu gözaltına alındı. Dekahliye'de de tüm tutukluların serbest bırakılması talebiyle gösteri düzenlendi.

Darbe karşıtı ittifakın Menufiye kenti yetkililerinden alınan bilgiye göre, tüm bu taleplerin dile getirilmesi için ülkenin çeşitli kentlerinde gösteri, yürüyüş, insan zinciri ve motosikletli protestolar şeklinde 14 eylem gerçekleştirildi.

Mısır'daki parlamento seçimlerinin ilk aşaması 27 vilayetin 14'ünde, 17 ve 18 Ekim'de yapılmıştı. Yüzde 80'ine yakını bağımsız listeden parlamentoya giremeyen adaylardan her bölgede en çok oy alan iki aday için de 26 ve 27 Ekim'de ilk aşamanın 2. turu gerçekleştirilmişti.

Başkent Kahire'nin de içinde bulunduğu diğer 13 vilayette ise seçmenler, kasımda sandık başına gidecek.
Kaynak: AA