Avrupa'daki Sığınmacı Krizi

ATİNA – Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras, Avrupa Birliğinin sığınmacı krizine karşı gerekli hassasiyet ve reaksiyonu gösteremediğini belirterek, "Avrupa’nın bu insanlık dramı karşısındaki yetersizliğinden utanıyorum” dedi.

Çipras, Parlamentoda sığınmacı kriziyle ilgili yaptığı konuşmada, AB ülkelerinin bu konudaki tavrını eleştirdi.

"Avrupa’nın bu insanlık dramı karşısındaki yetersizliğinden utanıyorum" ifadesini kullanan Çipras, ülkelerindeki savaşlardan kaçan insanların Ege Denizi’nde hayatlarını kaybetmelerinden büyük üzüntü duyduğunu dile getirdi.

Çipras, “Son günlerde deniz dalgaları kıyıya sadece insan cesetleri çıkarmıyor, kıyıya vuran aslında Avrupa medeniyetinin ta kendisidir” diye konuştu.

Avrupa ülkelerinin sığınmacılara karşı samimi olmadığını, sığınmacı kriziyle ilgili sürdürülen tartışmalarda herkesin sorumluluğu bir başkasına yüklemeye çalıştığını kaydeden Çipras, dökülen gözyaşlarının aslında “timsah gözyaşları” olduğunu vurguladı.

Sığınmacı krizinde öncelikli konunun insan yaşamı olması gerektiğini ifade eden Çipras, Yunanistan’ın içerisinde bulunduğu mali krize rağmen bu konuda kendi imkanlarıyla da olsa elinden geleni yapmaya devam edeceğini kaydetti.

Çipras, “Yunanistan krizde bulunuyor. Yunan halkı yoksul ancak insanlık ve değerler açısından zengin bir halk. Avlumuzda ölen insanlara karşı insani görevimizi yerine getirmek için kimseden bir avro istemiyoruz. Yunanistan insanlık dersi veriyor. Bu kritik anda Avrupalı ortaklarımıza Avrupa’nın gerçek yüzünün ne olduğunu gösteriyor” değerlendirmesinde bulundu.

Kaynak: AA