Akıncı'nın New York Temasları

KKTC Cumhurbaşkanı Akıncı, ABD Dışişleri Bakanı Kerry ile görüştü

NEW YORK - KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, New York'ta ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ile bir araya geldi.

Birleşmiş Milletler (BM) 70. Genel Kurulu nedeniyle New York'ta temaslarda bulunan Cumhurbaşkanı Akıncı'nın, Kerry ile görüşmesi yaklaşık 30 dakika sürdü. John Kerry'nin kaldığı Palace Otel'de, basına kapalı olarak gerçekleştirilen toplantıya KKTC Dışişleri Bakanı Emine Çolak, Kıbrıs Müzakereleri Başmüzakerecisi Özdil Nami, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Barış Burcu ile Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Erhan Erçin katıldı. ABD tarafından katılan isimler arasında ise BM Daimi Temsilcisi Samantha Power da yer aldı.

Toplantının ardından basına açıklamada bulunan Akıncı, şunları söyledi:

"John Kerry ile çok verimli bir toplantı gerçekleştirdik. Bizim görüşlerimizi çok dikkatlice dinledi ve görüşlerimizi paylaştığını bildirdi. Kıbrıs Türk toplumu olarak hassasiyetlerimizi kendisine ilettik. Kasım'da Kıbrıs'a bir ziyaret düzenleyeceğini bildirdi. Biz de kendisini ağırlamaktan çok memnuniyet duyacağımızı bildirdik."

Cumhurbaşkanı Akıncı, Kırbıs Türk tarafı olarak en kısa sürede çözüme ulaşmak istediklerini belirterek, "Önümüzdeki süreçte mümkün olan en kısa sürede bir çözüme varmak istediğimizi, bu çözümün parametrelerinin ortada olduğunu ve varılan çerçeve anlaşmasıyla bunun daha da belirgin hale geldiğini, bu çerçeve içerisinde kalarak adımlar atıldığını Kerry ile paylaştık" diye konuştu.

ABD tarafının ise toplantıda, "Kıbrıs’ta kalıcı, adil, iki kesimli, iki toplumlu, eşitliğe dayalı federal bir çözüme güçlü desteğini sürdüreceğini" dile getirdiği belirtildi.
Kaynak: AA