AA GÜNÜN BAŞLIKLARI

3 Ekim 2015

Günün öne çıkan gelişmeleri saat 16.00 itibarıyla şöyle:

1- Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, El-Cezire Arapça televizyonunda katıldığı programda gündeme ilişkin soruları yanıtladı ve değerlendirmelerde bulundu. Erdoğan'ın açıklamalarında öne çıkan satır başları şöyle:

- "DAEŞ’in oradaki hedeflerine bizler gerekli saldırıları da yaptık, bunlar ortada bir vakıa. (Rusya'nın Suriye'deki saldırıları) Ama Rusya DAEŞ’e karşı yapmadı, tam aksine rejime karşı olan ılımlı muhalefete yaptı"

- "Sayın Putin ile elbette görüşeceğim. Kendileriyle daha önce Moskova’da yaptığım görüşme çerçevesinde dışişleri bakanlarımızın yaptığı görüşmeleri, bundan sonraki süreci, kendileriyle değerlendireceğim. Bu konuda üzüntülerimi de kendisine ifade edeceğim. Madem ki iki dost ülkeyiz, bu konuda attıkları adımı, yaptıklarını tekrar gözden geçirmelerini isteyeceğim"

- "Rusya’nın Suriye’ye bir sınırı yok. Ama benim 911 kilometre sınırım var. Olanlardan da rahatsızım. Şu anda 2 milyon insanı misafir ediyor. Rusya’ya gitmedi bunlar. 2 milyon insana biz bakıyoruz, Rusya bakmıyor. Rusya Suriye’yle niye bu kadar ilgileniyor, bunu anlamak istiyorum"

- "Esed rejimine karşı bizim tavrımız var, bu tavrımız devam edecektir. Amerika’nın, Fransa’nın tavrı var. Bakın en son 'tiran' diye değerlendirdi, ben de Esed’in devlet terörü estirdiğini söylüyorum, yine öyle değerlendiriyorum. Esed, devlet terörü estirmek suretiyle 300-350 bin vatandaşını, insanını öldürmüş biri. Şimdi biz eğer burada önce durum tespitini doğru yapmazsak, adil yapmazsak neticeye varmamız da mümkün değil"

"(1 Kasım'da yapılacak seçimler) Bir Cumhurbaşkanı olarak, ülkemde 7 Haziran’da yaşanan benzer bir tablo temenni etmem. Daha önce 12 yıl Başbakanlık yapmış olan biri olarak özellikle tek başına iktidarın ülkemize ne kazandırdığını, koalisyonların ise ne kaybettirdiğini iyi biliyorum. Dolayısıyla, ben vatandaşımdan özellikle hep şunu istiyorum, ülkede tek başına hükümet kurabilecek bir iktidar getirin ki istikrarı sağlasın, böylece Türkiye de tekrar bir zaman kaybıyla karşı karşıya kalmasın"

(00.39/00.47/00.57/00.58)

2- Başbakan Ahmet Davutoğlu, Kanal 7'de katıldığı "İskele Sancak" isimli programda gündeme dair soruları yanıtladı. Davutoğlu, Almanya ziyareti kapsamında ise bu ülkede görevli Türkiye'nin başkonsoloslarıyla bir araya geldi. Davutoğlu'nun yaptığı açıklamalarından öne çıkan bazı başlıklar şöyle:

- "İnşallah tek başına hükümet olacağız ama başka bir ihtimal olsa da AK Parti mutlaka lokomotif olacak. Şu andaki bütün veriler tek başına iktidarımıza işaret ediyor"

(Seçim sandıklarının taşınmasına ilişkin) Anayasa'nın 79. maddesi ile Yüksek Seçim Kurulu'na verilen net bir yetki var. Belli şartlarda Yüksek Seçim Kurulu sandıkların nerede, hangi mekanda olacağı ile ilgili nihai yetkiye sahip"

- "İç savaşı ilan eden, kime karşı savaş edecek? Kime silah çekecek? Hangi mantıkla silah çekecek? Kardeşi kardeşe kırdırmak isteyen bu kişilere kendi çevreleri bile artık güvenle bakabilir mi? Ne yüzle çıkacaklar tekrar oy isteyecekler?"

- "Şehirlerin, ilçelerin kenarlarında mezarlıklar görüntüsü altında insanları hesaba çekecekler, sonra da özgür seçim ve iradeden bahsedecekler. Bunları yapamayacaklar bu seçimde"

- "Silahları bırakacaklar ya da silahları biz onlara bıraktıracağız. Çatışmasızlık değil mutlak anlamda silahsızlanma, devletin gücü dışında hiçbir silahlı gücün bu topraklarda yer almasını istemiyoruz"

(00.13/01.35/01.37/01.43/02.29)

3- YSK, 1 Kasım'da yapılacak milletvekili genel seçiminde, güvenlik nedeniyle bazı sandık bölgelerinin güvenli başka bir sandık bölgesine taşınmasına ilişkin ilçe seçim kurullarından gelen talepleri oy çokluğuyla reddetti.

(14.21)

4- Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan, PKK'nın sözde şehitliklerine düzenlenen operasyona ilişkin, " Operasyon yapılan yerler mezarlık görünümü altında örgüt yuvalarıdır. Buralarda mezar falan yok, eli silahlı teröristler var. Ağır silahların mezarlıkta ne işi var. Halkın çağrılıp tehdit edildiği, haraç alındığı, işkence edildiği yerlerdir buralar. Terörizm merkezi haline gelen sözde mezarlıkların ortadan kaldırılması ve buraları inşa edenlerin yargıya hesap vermesi kaçınılmazdır" dedi.

(15.26)

5- Suriye'de rejime ait savaş uçaklarının çeşitli kentlerde muhaliflerin kontrolündeki bölgelere ''varil ve vakum bombalarıyla'' saldırısı sonucu 145 sivilin hayatını kaybettiği bildirildi. ABD Başkanı Barack Obama, Rusya'nın Suriye'de gerçekleştirdiği hava saldırılarının DAEŞ'i güçlendirdiğini söyledi.

(00.16/03.37)

6- Coca-Cola ve McDonald’s'tan, hakkında soruşturma açılan FIFA Başkanı Joseph Sepp Blatter'a görevi derhal bırakması çağrısı yapıldı.

(01.20)

7- Ağrı Valisi Musa Işın, Diyadin İlçe Jandarma Komutanlığı'na bir teröristin silahsız ve teçhizatsız olarak teslim olduğunu bildirdi.

(03.20)

8- Trabzonsporlu futbolcu Kevin Constant, Atatürk Havalimanı pasaport kontrol noktasındaki görevlilerle yaşadığı tartışmanın ardından gözaltına alındı.

(12.04)

9- Yunanistan'da 20 Eylül'de yapılan seçimlerden sonra oluşan yeni parlamentonun 300 üyesi yemin ederek görevine başladı.

(12.50)

10- Rusya'nın Soçi kentinde düzenlenen IWAS Dünya Oyunları Para Tekvando müsabakalarında Türk sporcular, 6 kez madalyaya uzandı.

(13.22)
Kaynak: AA