Obez Hastalarda Robotik Cerrahi Tercihi

İSTANBUL  - Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Ünitesi Klinik Şefi Prof. Dr. Ahmet Göçmen, obez hastalarda daha çok robotik cerrahinin tercih edildiğini söyledi.

Göçmen, AA muhabirine yaptığı açıklamada, robotik cerrahiyle müdahalelerin kanama ve enfeksiyon riskini en aza indirdiğini belirtti.

Türkiye'de, 2008'de robotik cerrahiyle ameliyat yapmaya başlayan ilk ekip olduklarını aktaran Göçmen, bu yöntem sayesinde hastaların kanser ameliyatları sonrasında bile kısa sürede sosyal hayatlarına geri dönebildiğini vurguladı.

Devletin verdiği imkanlarla endoskopik cerrahinin yaygın olarak kamu hastanelerinde uygulandığını dile getiren Göçmen, "Şanlıurfa'dan Erzurum'a kadar, İstanbul, Ankara, İzmir, Adapazarı, Antalya gibi pek çok şehirde bu uygulama var. Robotik cerrahi, çoğu kamu hastanesinde son derece iyi şartlarda ve iyi ekipler tarafından uygulanıyor" dedi.

Prof. Dr. Göçmen, hastaların devlet hastanelerinde de böyle bir imkan sunulduğunu bilmesinin önemine değinerek, şunları anlattı:

"Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesinde robotik cerrahi ile ameliyat ettiğimiz kadın sayısı 500'ü geçti. Robotik cerrahi yöntemiyle rahim ağzı, rahim içi, erken evre yumurtalık kanseri ile miyom ameliyatlarını başarılıyla yapıyoruz. Robotla ameliyat, özellikle obez kadın hastalarda hayat kurtarıcı oluyor. Bir başka kullandığımız alan da yumurtalık tüpü açma ameliyatları. Ayrıca rahim sarkma ameliyatları da yapıyoruz. Özellikle genç hastalarda rahmi yukarı doğru asıp, sarkmayı ortadan kaldırıyoruz. Aynı zamanda hasta çocuk isterse rahmini korumuş oluyoruz."

- "Özellikle kilolu hastalarda tercih ediliyor"

Prof. Dr. Ahmet Göçmen, robotik cerrahiyle hastalara kapalı ameliyatların avantajlarını sunduklarını belirtti.

Genellikle kilolu ve ince işlem gerektiren vakalarda robotik cerrahiyi tercih ettiklerini bildiren Göçmen, şunları kaydetti:

"Şişman olan hastalarımızı açık cerrahiden mümkün olduğu kadar uzak tutmak istiyoruz. Özellikle kanser vakalarında hastalarımızı göbeğinden aşağı ve yukarı olacak şekilde karnını açıyoruz. Böyle olursa doku iyileşmesi gecikiyor, dokularında açılma olabiliyor. Fıtıklaşmalar olabiliyor. Doku iyileşmesinin gecikmesine bağlı işine geç dönebiliyor. Hasta ameliyatı takip eden günlerde çok ciddi sancılar çekebiliyor. Endoskopik cerrahiyle biz bunu yapacak olursak birkaç delikle ki maksimum 4-5 delikten bunu yapıyoruz. Hasta daha az ağrı çekiyor, daha erken dönemde sosyal hayatına ve eğer çalışıyorsa işine dönmüş oluyor. Ekonomik kaybını da ortadan kaldırmış oluyoruz."

Kaynak: AA