Başkent'te 29 Ekim Coşkusu

Devlet erkanının Anıtkabir ziyaretiyle başlayan Cumhuriyetin 92. kuruluş yıl dönümü kutlamaları Atatürk Kültür Merkezi’nde (AKM) düzenlenen muhteşem etkinliklerle devam etti.

Cumhuriyetin ilanının 92. yıl dönümü dolayısıyla AKM’de düzenlenen kutlamalara devletin zirvesi tam kadro katıldı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar ile üstü açık klasik araçtan tören birliklerini denetledi, vatandaşlar ve öğrencileri selamlayarak bayramlarını kutladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan daha sonra protokolde yer alanlarla tek tek tokalaştı. Cumhurbaşkanı Erdoğan’a Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) Atlı Tören Kıtası ve Cumhurbaşkanlığı Motosikletli Timi eşliğinde tören birlikleri eşlik etti.

Geçit törenine Cumhurbaşkanı Erdoğan, Meclis Başkanı İsmet Yılmaz, Başbakan Ahmet Davutoğlu, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar, Başbakan Yardımcıları Numan Kurtulmuş, Tuğrul Türkeş, Yalçın Akdoğan, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Anayasa Mahkemesi Başkanı Zühtü Aslan, Yargıtay Başkanı İsmail Rüştü Cirit, Danıştay Başkanı Zerrin Güngör, Bakanlar Kurulu’nun bazı üyeleri, yüksek yargı mensupları, kuvvet komutanları, yabancı misyon şefleri ile Ankara Garnizonu’nda görevli subay ve astsubaylar katıldı.

29 EKİM İLKLERE SAHNE OLDU

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlamaları bu yıl ilklere de sahne oldu. Daha çok sivil katılım törende, asker bu yıl ilk kez tank, top, uçak gibi araçlarla değil yoğun personel açısından katılımıyla yer aldı. Törende askeri temsilen Harbiyeliler, Gülhane Askeri Tıp Akademisi öğrencileri ile Jandarma Komandolar yer aldı.

Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası ile Kültür ve Turizm Bakanlığı Devlet Çok Sesli Korosu ilk kez törenlerde yerini aldı. İlk olarak İstiklal Marşı’nı seslendiren 150 kişilik bir koro toplam altı eseri seslendirdi.

Türk Hava Kurumu’ndan "wingsuit" diye bilinen özel kıyafetli pilotlar, "Solotürk" ve atlı okçuların da özel gösteri sunduğu törende, Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı tüfek gösterisi nefes kesti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, atlı okçuların hedefleri tam isabetle vurmalarını dikkatle takip etti.

GEÇİT TÖRENİNE İLK KEZ YABANCI ÖĞRENCİLER DE KATILDI

Geçit töreninde de bazı değişikliklerin yapıldığı etkinlikler kapsamında, Başbakanlık Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı’nın Türkiye’de öğrenim imkanı sağladığı yabancı öğrenciler ülkelerinin bayraklarıyla geçit törenine ilk kez katıldı.

Türkiye’nin 7 bölgesinden yerel kıyafetli ekipler, atlı okçular, emniyet teşkilatından Polis Meslek Yüksekokulu ve Özel Harekatçılar, Başbakanlık Afet ve Acil Durumu Yönetimi Başkanlığı (AFAD) Kurtarma Timi, Sağlık Bakanlığı Ulusal Medikal Kurtarma ekipleri (UMKE), Türk Kızılayı gönüllüleri gibi devlet kurumları törendeki yerini aldı.

Küresel hava yolu şirketine dönüşen Türk Hava Yolları (THY) da geçit töreninde yerini aldı. THY mensuplarına törende pilot ve hosteslerle beraber THY reklamlarında oynayan çocuklar eşlik etti.

Ayrıca, madalya kazanan milli sporcular, öğrencilerin de katıldığı geçit töreninde, gaziler en ön sıralarda yer aldı. Törende Kurtuluş Savaşı, Kore Savaşı ve Kıbrıs Barış Harekatı gazileri törene katıldı.

300 KİŞİLİK MEHTERAN NEFES KESTİ

Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) Mehteran Takımı ilk kez bu yıl 300 kişilik dev bir kadroyla mini konser verdi. Mehteran ekibinin gösterisini protokol üyeleri dikkatle takip etti. Daha sonra öğrencilerin taşıdığı 40 metre eninde 60 metre boyundaki dev Türk bayrağı ilgi çekti.

TÖRENDEKİ ALANINA İLK KEZ PLATFORM KURULDU

AKM’deki törenler için teknik açıdan da en üst düzeyde hazırlık yapıldı. İlk tören alanına platform kurularak törendeki gösteriler, büyük boyutlu ekranlardan yansıtıldı. Türk Hava Kurumu’nun "wingsuit" pilotlarının kamerasından çekilen görüntüler de tören alanında kurulan ekranlara yansıtıldı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, AKM’deki törenin ardından, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde resepsiyon verecek. Resepsiyona devlet erkanı, sanatçılar, iş dünyası temsilcileri, basın mensupları, sporcular da katılacak.
Kaynak: İHA