UETD Genel Başkanı Çelik Açıklaması

"Yurtdışında kullanılan oylarda 7 Haziran seçimlerine göre yüzde 20'lik bir artış söz konusu oldu"

UETD Genel Başkanı Çelik Açıklaması
Avrupalı Türk Demokratlar Birliği (UETD) Genel Başkanı Süleyman Çelik, yurtdışında kullanılan oylarda, 7 Haziran seçimlerine göre yüzde 20 artış olduğunu söyledi.

1 Kasım seçimleri için yurtdışından kullanılan oyların artmasının artık Avrupa'daki seçmenlerin oy kullanma bilincine kavuştuğunu gösterdiğini söyleyen Çelik, şartların iyileştirilmesi durumunda katılımın gelecek seçimlerde daha da artmasının sürpriz olmayacağını vurguladı.

Köln'de gazetecilerle sohbet toplantısı düzenleyen Çelik, ''Avrupa'daki seçmenler oy kullanma bilincine kavuştu'' dedi.

2014 yılındaki Cumhurbaşkanlığı seçimi ile başlayan yurtdışından oy kullanma sürecinin 7 Haziran ve 1 Kasım'da Yüksek Seçim Kurulu (YSK) tarafından geliştirildiğini, ancak hala bu konuda atılması gereken önemli adımlar olduğunu kaydeden Çelik, "7 Haziran seçimlerine oranla 1 Kasım seçimleri arasında takriben yüzde 20'lik bir artış söz konusu oldu. 1 milyon 60 bin civarında olan oy sayısı bugün itibarıyla gümrükler dahil 1 milyon 270 bin civarında bir katılım gerçekleşti. Seçimler arasında basamak basamak bir atış söz konusu. Oyunu kullanmaya gitmeyen yurtdışında 1 milyon 600 bin civarında seçmenimiz mevcuttur. Artık vatandaş oy kullanma bilincine kavuşmuştur ama şartlar iyileştikçe, imkanlar arttıkça katılımın önümüzdeki seçimlerde de artacağının müjdesini şimdiden verebiliriz" ifadelerini kullandı.

Avrupa'da seçimlere ilginin daha fazla artması için en önemli koşulun yurtdışının bir seçim bölgesi olarak kabul edilmesi olacağını vurgulayan Süleyman Çelik, sandıkları seçmenlere yaklaştırmanın da katılımı arttıracağını dile getirdi.

Yurtdışında yaklaşık 2 milyon 900 bin seçmenin bulunduğunu, fakat bir seçim bölgesi olmayışının seçimlere katılım konusunda negatif etki yaptığını savunan Çelik, ''Ayrıca herkesin istediği başkonsoloslukta oy kullanma imkanına kavuşması önümüzdeki süreçte kesinlikle katılımı şiddetle arttıracaktır. Ayrıca oy verme merkezlerinin sayıları hala yetersizdir. Dış temsilcilikler kendi görev alanları dahilinde başka yerlerde de sandık kurma imkanlarına sahiptirler. Bunun çalışmalarının bugünden itibaren yapılmasını da arzuluyoruz" diye konuştu.

Yurtdışında kullanılan oyların Türkiye'deki seçim bölgelerine dağıtıldığını, dolayısıyla seçim sonuçlarını ve milletvekili sayılarını doğrudan etkilediği de belirten Çelik yurtdışındaki oyların milletvekili genel dağılımına yaptığı katkının önemine dikkati çekerek, şunları kaydetti:

''Örneğin Amasya'da AK Parti yurtdışı oyları sayesinde bir milletvekili daha kazandı. Kocaeli'de yine benzer bir durum oldu ve HDP orada bir milletvekilliği kazanmış oldu. Yine aynı durum İzmir'de gerçekleşti ve AK Parti oradan fazladan bir milletvekili çıkardı. 1 Kasım seçimleri için 1 milyon 270 bin oy kesin rakam verememekle birlikte belki 5 belki 10 milletvekilliğine katkısı olacaktır. Tabii oy sayısı arttıkça oradaki milletvekilliği sayısındaki değişiklikler de artacaktır" ifadelerini kullandı.

Yurt dışı seçmen kütüğüne kayıtlı vatandaşların gümrük kapılarındaki oy verme işlemi, 1 Kasım Pazar günü saat 17.00'ye kadar devam edecek.
Kaynak: AA