Savunma Sanayi Müsteşarı Prof.Dr.İsmail Demir Açıklaması

Kırşehir’e sanayicilerle istişare yapmak ve incelemelerde bulunmak üzere gelen Savunma Sanayi Müsteşarı Prof. Dr. İsmail Demir, Türkiye’nin etkin sanayiye sahip olmak için faaliyetlerini tabana yaymakta olduklarını söyledi.

Savunma Sanayi Müsteşarı Prof.Dr.İsmail Demir Açıklaması
Demir, dünya savunma sanayinde ilk yüz içerisinde Türkiye’nin de yer aldığını ve hedeflere emin adımlarla ilerlendiğini ifade etti.

Müsteşar Demir, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü salonunda verdiği konferans da, “Somut sonuçlarının alınmaya başlanıldığını gördüğümüz silah teknolojilerinin geliştirilmesi olağanca hızı ile devam etmektedir. Üretim aşamasının yansıra tasarım ve geliştirmeler de bu işin ayrılmaz parçasıdır. Önümüzdeki beş yıllık dönemde ülkemizin dünyada savunma sanayisi en gelişmiş ülkeler arasında yer alabilmesi için kara, deniz ve hava araçları ile insansız hava araçlarının ülkemizde üretiminin sağlanması için bu yöndeki çalışmalar devam etmektedir.” dedi.

“HEDEFLERİMİZ GÜN GEÇTİKÇE ARTMAKTA”

2023 Hedefleri arasında dünyanın ilk on ekonomisi arasında yer alınması çalışmalarının sürdüğünü anlatan Müsteşar Demir şöyle konuştu: “İlk on ülkeye bakıldığında bu ülkelerin savunma sanayilerinin oldukça güçlü olduğunu kara araçlarından deniz araçlarına çeşitli hava araçları ve uydularına kadar bir dizi alanda kendi milli yetkinliklerinin olduğunu görebiliriz. İlk on ülke arasında yer alabilmenin olmazsa olmaz şartlarından birisi güçlü bir savunma sanayidir. Biz bu yönde ilerlerken neredeyiz? Toplam savunma ve havacılık cirosu 2014 yılı oranında yüzde yedilik bir büyümeyle 5.5. milyar dolara ulaşmıştır. İhracat ise 2013 yılında yüzde 13’lük artışla 1.4 milyar dolar olurken 2014 yılında yüzde 18’lik artışla 1.65 milyar dolara çıkmıştır. Sektörde araştırma geliştirme harcamaları 1.1 milyar dolar olarak gerçekleşmiştir. Sektörün toplam çalışan sayısı ise 2014 yılında 30 bin 500 kişi olarak gerçekleşmiştir. ASELSAN ve TUSAŞ dünyada ki savunma sanayi şirketleri arasında ilk yüze girmiştir. Çeşitli sınıflardaki gemilerimiz, zırhlı kara araçlarımız, helikopterlerimiz, geniş ölçüde tanıtım ve pazarlama faaliyetlerimiz devam etmektedir. Müsteşarlığımız 2012-2016 stratejik planı arasında sanayi derinliği noktasında bir strateji ortaya koymuştur. İstenilen hedeflere ulaşmak için ofset faaliyetleri ayrı bir önem kazan maktadır. Sürdürülebilirliği sağlayamazsak etkin bir sanayiye sahip olmak mümkün olmaz, faaliyetleri tabana yaymak bu noktada büyük önem arz eder. Savunma sanayi projeleri kapsamında firmalardan yüzde 70 oranında sanayi katılımı ve ofset taahütü talep edilmektedir. Yan sanayi ve kobi kullanımı da teşvik edilerek bu alanda ki çalışmalar da takip edilmektedir.”

Müsteşar Prof. Dr. İsmail Demir, Petlas A.Ş’de bulunan iş adamları ile bir araya gelerek savunma sanayi ve stratejik planlar hakkında istişarede bulundu.
Kaynak: İHA