IKBY'deki Siyasi Kriz

IKBY Başbakanı Barzani, görevden aldığı 4 Goranlı bakanın yerine vekaleten atama yaptı

ERBİL - Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başbakanı Neçirvan Barzani'nin, görevden aldığı Goran Hareketi'ne mensup 4 bakanın yerine vekaleten atama yaptığı bildirildi.

Hükümet kaynaklarından alınan bilgiye göre Barzani, Goranlı bakanlardan boşalan Peşmerge Bakanlığı'na İçişleri Bakanı Kerim Sincari'yi, Din İşleri Bakanlığı'na Eğitim Bakanı Piştivan Sadık'ı, Maliye Bakanlığı'na Raber Sadık'ı, Ticaret Bakanlığı'na Planlama Bakanı Ali Sindi vekaleten atadı. Söz konusu bakanlar, hem kendi bakanlıklarından hem de vekaleten atandıkları bakanlıklardan sorumlu olacaklar.

Goran Hareketi Diplomatik İşler Sorumlusu Muhammet Tevfik Rahim, atamaların yasal olmadığını savunarak, "KDP, yanlışları yanlışla çözmek istiyor. Bunun Kürdistan bölgesi demokrasisi üzerinde olumsuz bir etkisi olacaktır. Parlamentonun onaylamadığı bu atamalar meşru değildir" dedi.

IKBY hükümetinin en güçlü koalisyon ortağı Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) Noşirvan Mustafa'nın lideri olduğu Goran Hareketi'ni Süleymaniye ilinde düzenlenen ve 5 kişinin ölümüyle sonuçlanan gösterilerin sorumlusu olarak ilan etmişti. Karşılıklı sert açıklamaların ardından Süleymaniye'den gelen Goranlı IKBY Parlamentosu Başkanı Yusuf Muhammet, KDP asayiş güçlerince Erbil'e alınmamıştı. KDP, "taraflı" ve "sorumsuz" davranmakla suçladığı Muhammet'in, parlamento başkanlığı görevinden uzaklaştırıldığını duyurmuştu. Erbil'e alınmadığı için Süleymaniye'de çalışmalarını sürdüren Yusuf Muhammet hala görevinin başında olduğunu savunsa da KDP, yeni parlamento başkanını seçmek için diğer partilerle temasa başladı.
Kaynak: AA