Güney Afrika-Hindistan İlişkileri

Güney Afrika Cumhurbaşkanı Zuma, AfrikaHindistan Zirvesi'nde işadamlarını ülkesine yatırım yapmaya çağırdı

Güney Afrika Cumhurbaşkanı Jacob Zuma, “Güney Afrika ve Hindistan ticari ortaklıkları öncelemeye devam etmelidir” dedi.

Hindistan’ın başkenti Yeni Delhi’de 26-29 Ekim tarihlerinde bu yıl üçüncüsü gerçekleştirilen Afrika-Hindistan Zirvesi’nde iş adamlarına hitap eden Zuma, Hindistan’ın Güney Afrika’nın üçüncü büyük ortağı olduğunu söyledi.

Hindistan’la yapılan Serbest Ticaret Anlaşması’nın yatırımları güçlendirdiğine dikkat çeken Zuma, madencilik, otomotiv, bilgi teknolojisi, otel ve turizm işletmeciliğinin yanı sıra finans hizmetlerinin yatırıma elverişli sektörler olduğunu kaydetti. Ülkedeki iş olanaklarını değerlendiren Zuma, işadamlarına devletin kolaylık sağladığının da altını çizdi.

Güney Afrika ve Hindistan arasındaki ticaret hacmi, 2014/15 mali yılında 11.8 milyar dolar olup, 2015 Mart ayı itibarıyla da Hindistan, ülkede 10 bin kişiye istihdam sağlayan 7 milyar dolarlık yatırım yaptı.

Afrika kıtasından 54 ülkenin temsilcilerinin davet edildiği ve 40'tan fazla ülkenin liderinin katıldığı zirvede terörle mücadele, ticari ilişkiler, altyapı ve güvenlik gibi konular ele alınıyor.

Afrika liderleri, zirvenin son günü olan 29 Ekim'de Hindistan Cumhurbaşkanı Pranab Mukherji'nin ev sahipliğinde bir araya gelmesi bekleniyor.

Afrika'daki 54 ülkeden liderlerin ve yaklaşık 2 bin delegenin katıldığı zirve, 1983'te yedincisi düzenlenen Bağlantısızlar Hareketi Zirvesi'nden sonra başkent Yeni Delhi'de yapılan en büyük toplantı oldu.

Hindistan-Afrika Zirvesi'nin ilki, 2008'de Yeni Delhi’de 14 Afrika ülkesinin katılımıyla düzenlenmişti. İkincisi 2011'de Etiyopya’nın başkenti Addis Ababa’da yapılan zirvenin üçüncüsünün, 2014'ün Aralık ayında düzenlenmesi bekleniyordu. Zirve, Afrika'daki Ebola salgını nedeniyle ertelenmişti.
Kaynak: AA