Mahmud Abbas Brüksel'de

BRÜKSEL - Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, Filistin ve İsrail'de günlük hayatta etkisini gösterecek somut adımlar atılmasının zamanının geldiğini söyledi.

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, Brüksel'de, AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Mogherini ile görüştü. İkili, görüşme öncesi gazetecilere açıklama yaptı. Mogherini, görüşmede Abbas ile AB'nin şu anda Batı Şeria ve Kudüs'te görülen şiddetin azalmasına nasıl yardım edebileceğini görüşeceklerini ifade etti. Mescid-i Aksa'nın statükosunun sadece Filistinliler için değil tüm dünya için önemli olduğunu kaydeden Mogherini, barış görüşmelerine de değindi.

AB Yüksek Temsilcisi şöyle konuştu:

''Her ne vakit 'barış süreci' desem, tam bir hayalkırıklığı hissediyorum. Dolayısıyla sizin neler hissettiğinizi de tahmin edebiliyorum. Çünkü 'görüşme yapıyoruz' demek için görüşme istemiyoruz. İstediğimiz şey, Filistin halkının günlük yaşamını kolaylaştıracak, Filistin yönetimini hem ekonomik hem de siyasi ve güvenlik alanlarında güçlendirecek, içinde zor olanların da bulunacağı somut adımlar atılması. Öte yandan bu adımlar İsrail halkı için daha fazla güvenliği de garanti etmeli. Bu da günlük hayatta etkisini görebileceğimiz şeyler olarak tercüme edilebilir.''

Mogherini, AB olarak iki devletli çözüme gidecek bir barış sürecini desteklediklerini de vurguladı.

- ''Biz barış istiyoruz''

Filistin Devlet Başkanı Abbas ise Filistin'de şu anda yaşananların oldukça ciddi olduğunu belirterek, ''Belki de olayların arkasındaki ana sebeplerden biri, çözüme dair hiçbir umutları olmayan gençlerin hissettiği hayalkırıklığı. İsrail devleti ile yan yana yaşayan bir Filistin devleti istiyoruz. Bu bir slogan olarak uzun zamandır söylenmekte. Umarım uluslararası kamuoyu, bunun gerçekleşmesinde yardımcı olur. Yaşananlar oldukça ciddi ve daha da kötüleşebilir'' dedi.

Bunun sebeplerinden bir diğerinin de İsrail'in Mescid-i Aksa'nın statükosuna saygı göstermemesi olduğunu ifade eden Abbas, başka bir sebep olarak da Filistin'deki yerleşimci terörünü ve bunun karşısında İsrail devletinin hiçbir şey yapmamasını gösterdi.

Filistin Devlet Başkanı Abbas, ''Topraklarımızda dökülen kanlardan dolayı çok üzgünüz. Görüşmelere devam etmek için İsrail hükumetinden yerleşim yerlerinin inşasını ve Mescid-i Aksa'ya dönük ihlalleri durdurmasını istiyoruz. Bunlar bizim düşüncelerimiz ve bizi dinleyen herkese bunları aktardık. Biz mümkün olan en kısa sürede barışın sağlanmasını istiyoruz, İsrail devleri ile yan yana, barış içinde yaşamayı istiyoruz'' ifadelerini kullandı.

Kaynak: AA