BM Libya Özel Temsilcisi Leon Mısır'da

Arap Birliği Genel Sekreteri Arabi, Leon'la görüştü

Arap Birliği Genel Sekreteri Nebil el-Arabi'nin, Birleşmiş Milletler (BM) Libya Özel Temsilcisi Bernardino Leon'la bir araya geldiği bildirildi.

Arap Birliği'nden yapılan yazılı açıklamada, temaslarda bulunmak üzere Mısır'a gelen Leon'un, başkent Kahire'de Arabi ile bir araya geldiği, Libya krizine ilişkin son gelişmeleri değerlendirdiği belirtildi.

Libya'daki sorunlara ilişkin Fas'ın Suheyrat kentinde gerçekleştirilen görüşmeler neticesinde BM tarafından ilan edilen ulusal birlik hükümeti ile Libyalı taraflar arasındaki müzakere sürecinin ele alındığı görüşmede Arabi, Libya halkının meşru taleplerinin gerçekleşmesi ve krizin siyasi çözümü için Leon'un çabalarını ve harcanan tüm diplomatik çabaları desteklediğini ifade etti.

Arabi, bu ülkede istikrarın sağlanması için terör örgütü DAEŞ'le mücadele ve Libya yönetiminin güvenlik olanaklarının arttırılması için uluslararası çabaların yoğunlaştırılması gerektiğini vurguladı.

Leon, 6 Ekim'de "Libya Ulusal Birlik Hükümetini" ilan etmiş ancak Trablus ve Tobruk bloğu içindeki gruplardan birbiri ardına farklı açıklamalar yapılmıştı.

Libya'da 17 Şubat 2011'deki devrimin ardından siyasi istikrarsızlık ve rakip gruplar arasında çatışmalar baş göstermiş, geçen yıl emekli General Halife Hafter'in başlattığı darbe girişimi Trablus'taki merkezi yönetim tarafından engellenmişti.

Ülkede biri Tobruk'ta (Temsilciler Meclisi) diğeri Trablus'ta (Milli Genel Kongre) olmak üzere iki meclis ve rakip yönetim bulunuyor.
Kaynak: AA