AP'den 'Nazi Cezaları'

Avrupa Parlamentosu'nun iki üyesinin, oturumlar sırasında Nazi selamı verdiği ve ırkçı ifadeler kullandığı için verilen uzaklaştırma ve para cezaları onaylandı

Avrupa Parlamentosu'nun (AP) iki üyesine Nazi selamı vermek ve Nazi lideri Adolf Hitler'e gönderme yapan davranışlarda bulunmak gerekçesiyle verilen para ve uzaklaştırma cezaları onaylandı.

AP'den yapılan yazılı açıklamada, başkan ve 14 başkan yardımcısından oluşan kurulun, Polonyalı üye Janusz Korwin-Mikke ve İtalyan üye Gianluca Buonanno hakkında 14 Ekim'de verilen para ve uzaklaştırma cezalarını dün gece oy birliğiyle onayladığı belirtildi.

Bu kararla iki üyenin 10 gün boyunca genel kurulda oy kullanma hakkı saklı kalmak kaydıyla AP'nin resmi organlarınca yapılan hiçbir etkinliğe katılamayacağı ve 10 günlük harcamaya denk gelen 3060 avro para cezasını ödeyeceği ifade edildi.

- Cezaların gerekçesi

Cezalara gerekçe olarak ise Korwin-Mikke'nin temmuz ayında Avrupa çapında ulaşımla ilgili alınacak bir kararı eleştirirken Nazi selamı vermesi ve "Tek halk, tek imparatorluk ve tek lider" şeklindeki Nazi sloganına atfen, "Tek imparatorluk, tek halk ve tek bilet" demesi gösterildi. Buna ek olarak, eylül ayındaki başka bir oturum sırasında da aynı üyenin sığınmacılarla ilgili olarak "insan çöplüğü" ifadesini kullandığı kaydedildi.

Buonanno'nun ise 6 Ekim'deki bir oturum sırasında Almanya Başkanı Angela Merkel'i, Nazi lideri Adolf Hitler'e benzeten bir tişört giydiği, ertesi gün de Merkel'in de katıldığı bir oturum sırasında "Hitler bıyığı" taktığı ve Nazi selamı verdiği ifade edildi.

Bunların ilk örnekler olmadığı vurgulanan açıklamada, kararların dün tebliğ edildiği ve bugün uygulamaya konulan uzaklaştırma cezasının 11 Kasım'a kadar devam edeceği bildirildi.
Kaynak: AA