AİHM'de Türkiye Davası

Mahkeme, Diyarbakır’da polis operasyonu sonucu hayatını kaybeden iki kişinin 8 akrabasının, 2010 yılında yaptığı ortak şikayet başvurusunu haklı buldu

PARİS – Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), Diyarbakır’da 2007 yılında düzenlenen polis operasyonu sonucu hayatını kaybeden İskender Özpolat ve Mehmet Özpolat’ın 8 akrabasının 2010 yılında yaptığı ortak şikayet başvurusunu haklı buldu.

Yapılan başvuru ile ilgili olarak Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin (AİHS) yaşam hakkı ve etkili soruşturma hakkıyla ilgili maddelerinin ihlal edildiğine hükmeden mahkeme, Türkiye’nin başvuru sahiplerine mahkeme masrafı da içinde olmak üzere toplam 71 bin avro ödemesini kararlaştırdı.

Diyarbakır’da 13 Temmuz 2007 tarihinde gelen ihbar üzerine bir eve baskın yapan  güvenlik güçleri, Mehmet Özpolat’ı gözaltına almış, silahla ateş açarak karşılık veren İskender Özpolat’ı ise vurarak öldürmüştü.

Gözaltında karın ağrısı şikayetiyle hastaneye kaldırılan Mehmet Özpolat ise bir gün sonra hastanede hayatını kaybetmişti.

Türkiye’de yaptıkları başvuruları sonuçsuz kalan aile, AHİM’ye yaptığı başvuruda Mehmet Özpolat’ın gözaltına alınırken kötü muamele gördüğü ve bu kötü muamelede sağlık durumunun kötüleşmesine sonucu hastaneye geç kaldırıldığı iddiasında bulunarak, ölümlerle ilgili etkili bir soruşturma açılmadığı şikayetinde bulunmuştu.

AİHM gerekçeli kararında, polise ateş açarak karşılık veren İskender Özpolat ile ilgili ihlal bulunmadığına ancak sağ ele geçirildikten sonra hastanede ölen Mehmet Özpolat ile ilgili Türkiye'nin insan hakları ihlalinde bulunduğuna hükmetti.

Kaynak: AA