Davutoğlu Canlı Yayında

AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Ahmet Davutoğlu, bazı çevrelerin, tam da teröristlerin istediği şekilde bir panik havası oluşması için özel çaba sarf ettiğini belirterek, "Fuat Avni denilen Twitter hesabı, benim Şanlıurfa ve Kayseri mitinglerinde terör saldırısı olacağı propagandası yaptı ve birtakım çevreler, bu iki şehirde 'aman terör olacak' diye korkutmaya çalıştı. Halk korkmadı hamdolsun" dedi.

Davutoğlu, TVNET'teki özel yayında gündeme ilişkin soruları cevapladı.

Başbakan Davutoğlu, 7 Haziran'da olağan bir seçim sürecinden geçildiğini, şimdi ise yoğunlaştırılmış bir kampanya yürütüldüğünü söyledi.

Ankara saldırısının ardından bazı mitinglerini iptal ettiğini hatırlatan Davutoğlu, mitinglerinin çok coşkulu, yüksek katılımlı ve halkın sandığa gitme iradesini yansıttığını belirtti.

İstanbul mitinginin de çok büyük coşku ve büyük bir katılımla gerçekleştiğini dile getiren Davutoğlu, şunları aktardı:

"Hava muhalefeti, bir de şu var. Açık söylüyorum bir ihanetle karşı karşıyayız. Soğuk havaların etkisi var. İstanbul mitingi için bir de saat değişimi vardı. Onlar doğal, kontrol altında olmayan şeyler. Fakat bazı çevreler tam da teröristlerin istediği şekilde panik havası oluşması için özel çaba sarf ediyorlar. Mesela Fuat Avni denilen Twitter hesabı, benim Şanlıurfa ve Kayseri mitinglerinde terör saldırısı olacağı propagandası yaptı ve birtakım çevreler. bu iki şehirde 'aman terör olacak' diye korkutmaya çalıştı. Halk korkmadı hamdolsun.

İstanbul'da da dün gece, arkadaşlar bugün haber ettiler. İstanbul'da, bir partinin il başkanı, spekülatif, tahrikkar bir haberle, burada saldırı olacağı gibi bir haber yayıyor. Hatta 'hastaneler boşaldı, terör saldırısı olacak, oraya taşınacak hastalar'... Meclis'te grubu bulunan bir partinin il başkanı, MHP'nin İl Başkanı. Teröre karşı mücadele ettiğini veya karşı olduğunu iddia eden bir parti, tam da teröristlerin istediği ortamın oluşması için kara propaganda yapıyor. MHP olması daha da şaşırtıcı. Herkesin ortak kader bilinciyle davranması gereken günlerdeyiz. Siyasi rakibiz ama birbirimizin düşmanı değiliz. Siyasi rakibiz ama nihayet ülkenin istikrarı, huzuru hepimize lazım. Öyle bir hava estiriliyor ki, (AK Parti zarar görsün, ülkede istikrarsızlık olsun, AK Parti'nin oyu düşsün de sonra ne olursa olsun.)"

- "Hiç yardımcı olmadılar"

AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Ahmet Davutoğlu, tek başına iktidar olabilmek için ellerinden geleni yapacaklarını söyledi.

Davutoğlu, 7 Haziran sonrasında yeni bir seçime ihtiyaç duyulan konjonktürün belli olduğunu anlatarak, böyle bir ihtiyacın bir daha duyulmaması için yoğun çaba sarf ettiklerini vurguladı.

Mitinglerinde "Beni bir daha Bahçeli'nin 'hayır' demesine, Kılıçdaroğlu'nun 'konuştuklarımızı dışarıda anlatacağım' diye tehdit etmesine falan maruz bırakmayın" dediğini aktaran Davutoğlu, 7 Haziran'dan bu yana zor bir dönem geçirildiğini ifade etti.

Başbakan Davutoğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Hiç yardımcı olmadılar. Yardımcı olmayı AK Parti'ye yardımcı olma anlamında söylemiyorum. Türkiye'ye, ülkeye yardımcı olmak anlamında hiçbir adım atmadılar. 7 Haziran günü bazı arkadaşlar hissi tepkiyle 'Biz bir kenara çekilelim, bakalım vatandaşla görüşün, acaba AK Parti dışında bir şey olabiliyor mu' diyenler oldu. Bu kanaattir. O zaman arkadaşlara şunu söyledim. 'Ülke bizim için var değil, biz ülke için varız.' Bizim olmadığımız bir konjonktürün ne kadar problemli olabileceğini göstermek için ülkemize bir gün dahi kaybettiremeyiz. Ama varsayalım ki biz, Bahçeli'nin takındığı tavrı takınıp, 'Millet bize tek parti iktidarı vermedi, biz bir kenara çekilelim, bakalım diğerleri ne yapıyorlar' demiş olsaydık, Türkiye bu 4 ayı bu kadar kolay geçirebilir miydi? Bunu  olumsuz bir senaryo aktarmak için söylemiyorum, bunu biz hiçbir zaman yapmadık, yapmazdık. Ama karşı tarafın, diğer partilerin olayın sorumluluğunu yerine getirmediklerini göstermek için zikrediyorum."

- "Pazarlıkla almaktansa kaybetmeyi tercih ederim"

Davutoğlu, TBMM Başkanlığı seçimlerini, çoğunluk kendilerinde olmadığı halde suhuletle yapılmasını sağladıklarını ifade ederek, "Hiçbir ayak oyununa girmedik. Hiçbir pazarlıkla ittifak arayışına girmedik. Meclis Başkanlığı aldık. Kaybedebilirdik de. Pazarlıkla Meclis Başkanlığını almaktansa kaybetmeyi tercih ederim" diye konuştu.

Pazarlığın başka şeyleri beraberinde getireceğini vurgulayan Davutoğlu, şunları kaydetti:

"Onun için Sayın Baykal'ın sukutuhayalini anlıyorum. Çünkü o nihai kertede bazı pazarlıklarla bunun son anda bile olabileceğini düşündü. Halbuki Türkiye'de ilkesel siyaseti oturtmak lazım. Biz 3 partinin bir araya gelemeyeceğini göstermiş olduk. Ayrıca sorumluluktan çekinerek, kaçınarak gösterme ihtiyacı kalmadı. Kılıçdaroğlu hükümet kurma ihtimalinde AK Parti'yi dışladı, HDP dışladı, MHP herkesi dışladı. Biz hiç tepkisel bir tavra girmedik, öfkeli bir dil kullanmadık. Kimseye 'Sen beni dışladın, ben bir daha seninle görüşmem' demedik. HDP ile görüşmememizin sebebi, HDP'nin AK Parti'ye eleştiri getirmesi, karşı çıkması, tavır koyması değildi. Onun teröre destek vermesi ve halkı isyana teşvik etmesiydi. Biz bu şartlarda kimseyle konuşmazdık. Benzer tavır başka partiden gelse ona da aynı tavrı sergilerdik."

(Sürecek)

Kaynak: AA