Arjantin Yeni Devlet Başkanını Seçiyor

Arjantin'de halk, yeni devlet başkanını seçmek için oy kullandı

Arjantin halkı, yeni devlet başkanını seçmek için sandığa gitti. Seçimin favorisi, Buenos Aires Eyalet Valisi Daniel Scioli olarak gösteriliyor.

Oy verme işleminin yerel saatle 18.00'de biteceği seçimlerde, mevcut Devlet Başkanı Cristina Fernandez de Kirchner'in de desteğini alan Buenos Aires Eyalet Valisi Daniel Scioli'nin yanı sıra Buenos Aires Belediye Başkanı Mauricio Macri ve Kongre üyesi Sergio Massa'nın adı öne çıkıyor. Bu üç isimle birlikte yenilikçilerin adayı Margarita Stolbizer, sol cepheden Nicolas del Cano ve Peronist adaylardan Adolfo Rodriguez Saa da yarışta yer alıyor.

Tigre bölgesinde oyunu kullanan Scioli, Arjantin için büyük bir demokrasi günü olduğunu ifade ederek, seçim sonuçlarına yönelik spekülasyon yapmayacağını söyledi.

Chivilcoy’da oyunu kullanan Massa da halkın oyunun korunması için her şeyi yapacağını vurgulayarak, şeffaflık çağrısı yaptı. Massa, Arjantin için yeni bir dönemin başladığını da sözlerine ekledi.

Başkent Buenos Aires’te oyunu kullanan Macri, basın mensuplarına yaptığı açıklamada, “Arjantin ya tarihteki yoluna devam etmek için ya da değişim için oy kullanacak. Umut edelim ki değişim için oy kullanılır" ifadesini kullandı.

Macri ile aynı sandıkta oy kullanan finans danışmanı Diego Hoffman, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Hangi aday kazanırsa kazansın çok bir şey değişmeyecek. Öne çıkan üç aday da güçlü lider karakterine sahip değil. Enflasyon, ödenmeyi bekleyen borçlar, yoksulluk, ekonomik durgunluk gibi birçok ekonomik problemle karşı karşıyayız. Kazanan aday büyük bir sorumluluk altına girecek” diye konuştu.

- İlk tur için en az yüzde 45'lik oy gerekiyor

Adayların seçimi ilk turda kazanabilmesi için yüzde 45 oranında oy alması ya da ilk iki aday arasında yüzde 10’luk fark bulunması gerekiyor. Yeni devlet başkanının bugün seçilememesi durumunda 22 Kasım’da seçimlerin ikinci turu yapılacak. Yeni devlet başkanı ülkeyi 2019'a kadar yönetecek.

Seçimlerde devlet başkanlığının yanı sıra 8 eyaletten 24 senatör ile 23 eyaletten 130 milletvekili de belirlenecek. 100 bin güvenlik mensubunun ülke çapında görevlendirildiği seçimlerde ilk sonuçların, sandıkların kapanmasından 6 saat sonra açıklanması bekleniyor.

- Kirchnerler dönemi sona eriyor

Anayasa gereği üçüncü kez aday olamayan Devlet Başkanı Kirchner ise oyunu kullandıktan sonra yaptığı açıklamada, "10 Aralık'ta görevden ayrıldıktan sonra her zaman yaptığım gibi aktivist olmaya devam edeceğim" değerlendirmesinde bulundu.

Seçimlerle beraber, derin ekonomik kriz sonrasında 2003 yılında yönetime gelen Nestor Kirchner ve ardından eşi Cristina Fernandez de Kirchner ile 12 yıl süren "Kirchnerler dönemi" sona erecek.
Kaynak: AA